Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καρφίτσα» και τη δημοσιογράφο, κυρία Φένια Κλιάτση

Με το «καλημέρα», η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς δυσκολίες στα πύρινα μέτωπα. Πως τα πήγατε μέχρι τώρα;

Βιώνουμε το πιο δύσκολο καλοκαίρι σε επίπεδο κλιματολογικών συνθηκών. Γεγονός που αναμφίβολα έχει δυσχεράνει το έργο της Πολιτείας και των εμπλεκομένων φορέων για την κατάσβεση των πυρκαγιών που προκαλούνται από διαφόρους λόγους. Η Κυβέρνηση τελεί υπό διαρκή επαγρύπνηση, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια των περιουσιών, των υποδομών και του περιβάλλοντος.

Βεβαίως, εκ του αποτελέσματος, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, διαπιστώνουμε ότι η διαχείριση της κατάστασης θα μπορούσε να είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική. Αυτό θα διερευνηθεί ενδελεχώς στον τελικό απολογισμό και φυσικά όχι τώρα, την ώρα της μάχης. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει αστοχίες και προχωρά σε γενναία αυτοκριτική, όποτε το κρίνει απαραίτητο. Όπως και να’ χει, πάντως, η νέα πραγματικότητα που ζούμε, επιβάλλει αναπροσαρμογή του συνολικού σχεδιασμού.

Και αυτό, χωρίς να παραγνωρίζουμε όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιπυρική περίοδο, την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, πυροσβεστών, πτητικών μέσων και οχημάτων, καθώς και το τριψήφιο 112 με το οποίο οι πολίτες ενημερώνονται έγκαιρα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Συνεπώς, έχουν γίνει πολλά, πρέπει να γίνουν ακόμα και άλλα.

 

Ποιο είναι το στοίχημα της ΝΔ για τη δεύτερη αυτή τετραετία ; 

Είναι η ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες σε σχέση με πριν. Το κλείσιμο της «ψαλίδας» από τις άλλες προηγμένες χώρες της Ε.Ε. Οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα, πρωτίστως για τους νέους που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας.

Μείζονα προτεραιότητα, ασφαλώς, είναι και η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών στη λειτουργία του κράτους, που τόσο πολύ ταλαιπωρούν και σήμερα τους πολίτες. Προωθούμε την ψηφιοποίηση παντού και καθιερώνουμε την αξιολόγηση, προς επιβράβευση των πιο ικανών και προς διόρθωση των κακώς κειμένων.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην ποιοτική δημόσια Υγεία, στη βελτίωση της Παιδείας και της Δικαιοσύνης, την απονομή της οποίας οφείλουμε να επιταχύνουμε. 

Τελικά, κορυφαία μας έγνοια είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του πολίτη. Το δεσμευτήκαμε και θα το πετύχουμε.

 

Ποιες είναι οι αγωνίες των κατοίκων της Καβάλας ενόψει Φθινοπώρου; Θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης από την Κυβέρνηση;  

Η κοινωνία αγωνιά για αυτό ακριβώς που σας είπα προηγουμένως: για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Και προφανώς οι συνέπειες της εξωγενούς κρίσης που μαστίζει και τη χώρα μας τις θέτουν σε κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες στο θέμα της ακρίβειας για όσο χρειαστεί, χωρίς βεβαίως να θέτει σε κίνδυνο την απαιτούμενη δημοσιονομική σταθερότητα.   

Έτσι, δεν θα σταματήσουν οι στοχευμένες κινήσεις για την ενίσχυση των πιο αδύναμων, ούτε βεβαίως και οι μόνιμες παρεμβάσεις που επιδιώκουν την άμεση και έμμεση αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που ήρθε και ψηφίστηκε στη Βουλή εντός του καλοκαιριού και ουσιαστικά νομοθετήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων μας.

Και αυτά, ενώ ενισχύονται και οι έλεγχοι για την φοροδιαφυγή και τα αδικαιολόγητα κέρδη στην αγορά, με τις τιμωρίες των παραβατών να είναι βαριές.

 

Η Καβάλα είναι ένας τουριστικός νομός όπου συχνά γίνεται κουβέντα για «βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη». Μπορεί να υπάρξει χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες ανά προορισμό και χωρίς αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς;

Πραγματικά, η Καβάλα και η Θάσος αποτελούν μοναδικούς ελκυστικούς προορισμούς, με την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους. Ο φυσικός πλούτος, η ιστορία, η πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση, οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές, οι εξαιρετικοί επαγγελματίες, η φιλοξενία και το φιλότιμο του ντόπιου πληθυσμού μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία και να καταστήσουν τον τόπο αυτό τόσο ιδιαίτερο και ανεπτυγμένο.

Και αυτό, με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία, την οποία αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Βασικό μας στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι η βιωσιμότητα και η αειφορία, με διατήρηση των αναγκαίων ισορροπιών εκ μέρους της Πολιτείας, η οποία καλείται να ξεδιπλώσει μια τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική.

Ανταποκρινόμενη στα νέα δεδομένα, εμπιστευόμενη το πολύτιμο ανθρώπινο τουριστικό κεφάλαιο, θωρακισμένη απέναντι σε κάθε πιθανό κίνδυνο και πάντα εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο για τις περιβαλλοντικές μελέτες όσο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.