Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Οικονόμου

Κύριε Λαζαρίδη, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε τη νέα της θητεία με δύο φάλτσα. Της ξέφυγε τόσο η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καλοκαιρινών πυρκαγιών, αλλά και οι Κροάτες χούλιγκαν που έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι την Αθήνα. Γιατί αυτή η χαλαρότητα;

 

Κύριε Οικονόμου, πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις.

Σχετικά με τις πυρκαγιές, είναι γεγονός ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι παρατεταμένοι καύσωνες, το περιβάλλον ξηρασίας και οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση των πυρκαγιών και διευκολύνουν την επέκτασή τους. Εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να εξοπλίσουμε καλύτερα τη χώρα, να καταρτίσουμε ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου και να ενεργοποιήσουμε με απόλυτη επιτυχία το 112, καθώς το πρώτιστο ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Βεβαίως, έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη, ώστε να είμαστε έτοιμοι να μετριάσουμε τις συνέπειες της νέας πραγματικότητας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δέχομαι ότι η Κυβέρνηση επέδειξε χαλαρότητα. Το αντίθετο έπραξε.  

Όσον αφορά τη στυγερή δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, η αλήθεια είναι ότι υπήρξε  επιχειρησιακή αστοχία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δεν πρέπει να επαναληφθεί και ήδη υπήρξαν πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση. 

 

Αρκούν τα 4+2 μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας; Πολλοί λένε ότι «είναι μια από τα ίδια» και ότι έχουν ανακοινωθεί και παλιότερα. Μήπως έπρεπε να ληφθούν εξ αρχής πιο σκληρά μέτρα;

 

Μέτρα, όπως η αυστηροποίηση των ποινών, είχαν ήδη ληφθεί από την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, όμως, αφενός -με βάση τα νέα δεδομένα- οφείλαμε να μην μείνουμε με «σταυρωμένα» τα χέρια και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις και αφετέρου να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος. Θέλω όμως, κ. Οικονόμου, να είμαι ξεκάθαρος: Όποιο και αν είναι το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαθέτει η Πολιτεία, αν δεν συνεργαστούν και οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, δυστυχώς στο μέλλον δεν μπορώ να αποκλείσω νέα τραγικά περιστατικά.

 

Πως κρίνετε το «κίνημα της πετσέτας»; Χρειάζεται να καθαρίσουν οι παραλίες; Και πώς;

 

Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η εφαρμογή του νόμου είναι υπεράνω όλων και ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτό. Από την άλλη, η κοινωνία των πολιτών, πολλές φορές, αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση του προβλήματος, η οποία -θα πρέπει να πούμε- έχει ήδη ξεκινήσει από την Κυβέρνηση. Δεν περιμέναμε να ξεκινήσουμε τώρα τους ελέγχους, μετά τα πρόσφατα περιστατικά, ούτε την επιβολή προστίμων και κυρώσεων, όπως οι κατεδαφίσεις. Για παράδειγμα, στη Μύκονο, ενώ κάποιοι θεωρούσαν ότι η Κυβέρνηση θα διστάσει μπροστά στο πολιτικό κόστος, αυτή μετέφερε την αρμοδιότητα από τον Δήμο στο κεντρικό Κράτος, προχώρησε άμεσα σε πολλές αυτοψίες και πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία οδήγησαν και σε πολύ αυστηρά πρόστιμα, ενώ κάποιες επιχειρήσεις έκλεισαν. Και αντίστοιχα περιστατικά υπήρξαν και σε άλλα νησιά, όπως η Πάρος, η Τήνος, η Σέριφος και η Ρόδος. Και δεν πρόκειται να σταματήσουμε.

 

Γενικά, πάντως, στην οικονομία τα νέα απ’ έξω είναι καλά, καθώς οι θετικές αξιολογήσεις των οίκων για τη χώρα μας έρχονται η μια μετά την άλλη. Θα είναι η οικονομία το γερό χαρτί της Κυβέρνησης  το επόμενο διάστημα;

 

Σίγουρα, η Κυβέρνηση από το 2019 έως και σήμερα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην οικονομία και, παρά τα απρόσμενα εμπόδια, τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά. Με δεδομένη και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, θα πετύχουμε την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού μας, προς όφελος του συνόλου των πολιτών. Με την εφαρμοζόμενη πολιτική, η Ελλάδα θα καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης κατά την προηγούμενη δεκαετία και θα συγκλίνει με την Ευρώπη με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Βασική μας προτεραιότητα είναι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και η απόκτηση δημοσιονομικού χώρου για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί.

 

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει στη δεύτερη τετραετία της ΝΔ; Η δεύτερη θεωρείται πάντα πιο δύσκολη…

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας, κ. Οικονόμου, ότι νίκες όπως αυτές των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, εγκυμονούν κινδύνους στην ισορροπία μιας Κυβέρνησης. Ωστόσο, η νέα Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός παραμένουν προσγειωμένοι και «δεν πετούν στα σύννεφα», καθώς γνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά, με γνώμονα τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και σε υλοποίηση του οράματός μας για την Ελλάδα του μέλλοντος.  

 

Πάντως ο βασικός αντίπαλος, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη ψάχνεται μετά την εκλογική ήττα. Ποιον από τους 4 υποψηφίους θα προτιμούσατε να εκλεγεί στον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Λογικό είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, να ψάχνεται, να αναζητά την ταυτότητά της και νέο αρχηγό. Άλλωστε, τα έχουμε περάσει και εμείς κατά το παρελθόν στη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς και δεν θα σχολιάσω τις εσωκομματικές διεργασίες τους, ούτε θα εκφράσω προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Εύχομαι όμως, κ. Οικονόμου, η νέα ή ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να μην διαθέτει την ίδια διγλωσσία και τοξικότητα με τον κ. Τσίπρα. Και αυτό γιατί η χώρα, αλλά και η Κυβέρνηση, χρειάζονται μια υπεύθυνη και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Τον Οκτώβριο θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ΝΔ έδωσε αρκετά έντονη πολιτική χροιά στις εκλογές με επίσημες στηρίξεις σε όλες τις περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Γιατί;

 

Αυτό συνέβη για έναν πρακτικό λόγο: Διότι επιθυμούμε στην ηγεσία των Περιφερειών και των τριών μεγάλων Δήμων πρόσωπα που θα συμμερίζονται το όραμά μας και θα δηλώνουν αρωγοί στις προσπάθειές μας -όπως και εμείς στις δικές τους προσπάθειες- για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στις περιοχές τους. Η κεντρική διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αλληλένδετες και μόνο με τη στενή συνεργασία τους μπορούν να επιτύχουν τους κοινούς τους στόχους.

 

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα υπάρχει εκ νέου ανεξάρτητος υποψήφιος κόντρα στον Χρήστο Μέτιο. Πως προβλέπετε αυτή τη φορά την έκβαση της μάχης; Στηρίζει το όλον της ΝΔ τον σημερινό περιφερειάρχη;

 

Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει ανακοινώσει ξεκάθαρα και χωρίς κανέναν «αστερίσκο», θα στηρίξει και πάλι τον νυν Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο. Η πετυχημένη θητεία του που ολοκληρώνεται αποτελεί τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τη συνέχεια. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ακόμα πιο ψηλά και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχει με την επανεκλογή του στις εκλογές του Οκτωβρίου. Άλλωστε, οι προκλήσεις στην περιοχή μας είναι πολλές. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα τύχει της απόλυτης στήριξης όλων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας, τα οποία καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν αυτό δεν συμβεί -όπως δυστυχώς συνέβη το 2019- το λόγο θα πρέπει να έχει η κεντρική διοίκηση του κόμματος.