Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο κ. Ν. Οικονόμου
Κύριε Λαζαρίδη, είχατε εκφράσει επιφυλάξεις για τη στάση σας στο θέμα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών. Γιατί σας έπεισε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη;
Πράγματι, η πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού και οι διευκρινίσεις που αυτός παρείχε όσον αφορά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης, ήταν που επηρέασαν καταλυτικά την απόφασή μου. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα ισορροπημένο νομοσχέδιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει την παρένθετη μητέρα για τους ομοφύλους, την μετατροπή δηλαδή των γυναικών σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι δεν υιοθετούνται οι όροι «Γονέας 1» και «Γονέας 2». Η μόνη διαφορά στο γάμο σε σχέση με σήμερα είναι ότι το σχετικό σύμφωνο θα υπογράφεται στο Δημαρχείο, αντί του συμβολαιογραφείου. Όσο για την υιοθεσία, από το 1946 προβλέπεται στην Ελλάδα από έναν άγαμο άνδρα ή από μία άγαμη γυναίκα. Είναι καλύτερο και πιο ασφαλές από πολλές πλευρές ένα παιδί να έχει δύο γονείς και όχι έναν. Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν και μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες, μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει.
Μια κριτική που ακούγεται αυτές τις ημέρες είναι ότι τέτοια θέματα δεν περιλαμβάνονται στο DNA της σημερινής ΝΔ και ότι γι’ αυτό το λόγο οι ψηφοφόροι του κόμματος αντιδρούν. Τι λέτε επ’ αυτού;
Απλώς θα θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία και στο παρελθόν έχει επιδείξει αντίστοιχες ευαισθησίες, όπως τώρα, με το παρόν νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, στη χώρα μας το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου ψηφίστηκε το 1976 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή – σε μια εξαιρετικά συντηρητική κοινωνία πριν σχεδόν πενήντα χρόνια - και αυτό για την κατάργηση των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού ψηφίστηκε το 2005, επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Η Νέα Δημοκρατία ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της ισοτιμίας και των ίσων δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Αυτό κάνει και τώρα.
Πάντως και η Εκκλησία έχει δηλώσει αντίθετη, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έβαλε στο τραπέζι μέχρι και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το σχόλιό σας;
Σεβόμαστε απεριόριστα και διαχρονικά την Εκκλησία και τις απόψεις της. Η προσφορά της ανέκαθεν είναι ανεκτίμητη. Είναι ταυτισμένη με τους αγώνες του Έθνους, με τη στήριξη όλων όσοι έχουν ανάγκη, με την αγάπη και τη δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται τα αισθήματά μας προς την Εκκλησία και οι μεταξύ μας σχέσεις να αλλάξουν λόγω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, όμως, η Κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της και, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, δεν βάζει σε διαδικασία δημοψηφίσματος θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πάντως η κυβέρνηση ξεκίνησε με μεταρρυθμιστική ορμή το νέο έτος. Κατ’ αρχήν με την επιστολική ψήφο, που με την τροπολογία της κ. Κεραμέως προτείνεται να ισχύσει και από τις εθνικές εκλογές. Όμως η αντιπολίτευση δηλώνει αιφνιδιασμένη.
Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, απ’ όπου και αν κατοικούν. Διαπιστώνοντας την αρχικά συναινετική διάθεση της αντιπολίτευσης, η υπουργός Εσωτερικών έφερε τη συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς κρίθηκε αυτονόητο να ισχύσει το ίδιο σύστημα και ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Πώς γίνεται άραγε να λένε «ναι» στην επιστολική ψήφο για τις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και «όχι» στην επιστολική ψήφο για τις εθνικές κάλπες; Γιατί αυτή η διάκριση; Τελικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν ξανά να γυρίσουν την πλάτη στη συναίνεση, ψηφίζοντας «όχι σε όλα». Όλοι βεβαίως κρίνονται από τις πράξεις τους.
Ένα δεύτερο ζήτημα που επίσης προχωρά είναι η πρόταση για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Φοβάστε τις αντιδράσεις που μπορεί να δημιουργηθούν;
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, που έχει στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου - κάτι που παραμένει κορυφαία μας προτεραιότητα - και την ταυτόχρονη διαμόρφωση του πλαισίου ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η χώρα μας θα προσελκύσει ένα μέρος της μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές σε άλλη χώρα από αυτή που κατοικεί ο ενδιαφερόμενος, ενώ θα καλύψει και την μεγάλη διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές. Είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν θα πρέπει να ισχύσει επιτέλους και στην Ελλάδα. Ούτε αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις ολίγων, οι οποίοι προφανώς το κάνουν για ιδιοτελείς σκοπούς.
Και η ακρίβεια; Φτάνουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή χρειάζονται και άλλα;
Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, που απαιτεί συνεχείς παρεμβάσεις. Είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση και το κάνει κυρίως με τρεις τρόπους: Με τους αυξημένους ελέγχους σε όλη την αγορά, με τη λήψη μόνιμων μέτρων με σκοπό την αύξηση των εισοδημάτων και με άμεσα, προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών. Υπενθυμίζω, για παράδειγμα, την νομοθετική παρέμβαση στην οποία προχωρήσαμε πριν από λίγες για τη ρύθμιση της διαφάνειας των τιμών, τον εξορθολογισμό της αγοράς βρεφικού γάλακτος και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Ανάπτυξης, e-katanalotis, καθώς και τα νέα μέτρα στήριξης για τα νέα ζευγάρια. Και εφόσον χρειαστεί, ναι, κύριε Οικονόμου, θα πάρουμε και άλλα μέτρα. Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι επίμονη, όμως θα την κερδίσουμε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πριν από μερικές ημέρες 8 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ. Τι απολογισμό θα κάνατε;
Οκτώ χρόνια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, οκτώ χρόνια κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχει καταφέρει να κερδίσει όλες τις εκλογές, ως επικεφαλής του κόμματος: τρεις εθνικές εκλογές, δύο αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2019 και συνεχίζει. Αυτά τα χρόνια στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας τα άλλαξε όλα. Άνοιξε το κόμμα στην κοινωνία, εισήλθαν σε αυτό νέοι άνθρωποι, έφερε την ανανέωση και μια νέα αρχή, χωρίς φυσικά να αλλάξει τις αρχές και τις αξίες του. Αλλά και ως Πρωθυπουργός τηρεί ευλαβικά το συμβόλαιο που έχει συνάψει με τους πολίτες και το οποίο ανανεώθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για μια καλύτερη Ελλάδα, με όχημα τις μεταρρυθμίσεις. Είμαι υπερήφανος που για πολλά χρόνια διετέλεσα στενός του συνεργάτης. Είμαι τυχερός που υπήρξα μέλος μιας μικρής, αλλά άκρως αποτελεσματικής ομάδας, που τον οδήγησε στην επιτυχία της ανάδειξής του στη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Ποιο είναι το στοίχημα για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία που μόλις ξεκίνησε; Και μπορεί να υπάρξει και τρίτη;
Οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του, επιβραβεύοντας την υπευθυνότητα και την ικανότητά του, τη βούληση να πετύχει και την σταθερότητα που εγγυάται. Κορυφαία στοιχήματά μας είναι η ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες σε σχέση με πριν, το κλείσιμο της «ψαλίδας» από τις άλλες προηγμένες χώρες της Ε.Ε., οι καλύτεροι μισθοί για όλους, πρωτίστως για τους νέους που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας. Συνεχίζουμε την ψηφιοποίηση του κράτους, δίνουμε έμφαση στην ποιοτική δημόσια Υγεία, στη βελτίωση της Παιδείας και της Δικαιοσύνης, την απονομή της οποίας οφείλουμε να επιταχύνουμε. Το μεταρρυθμιστικό μας έργο υλοποιείται ταχέως και επιμένουμε να βάζουμε απέναντι, μόνο αντίπαλό μας, τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο χρονικό διάστημα κρίνει ο λαός.