Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Οικονόμου

Κύριε Λαζαρίδη, έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

 

Ο φετινός, κύριε Οικονόμου, είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός εδώ και δώδεκα έτη, που συζητείται μακριά από το μνημονιακό περιβάλλον και την ενισχυμένη εποπτεία της οικονομίας μας. Αποτυπώνει ουσιαστικά την επάνοδο της χώρας στη δημοσιονομική κανονικότητα, παρόλο που συντάχθηκε σε ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας, σε μια περίοδο διαρκών δοκιμασιών και προκλήσεων, στις οποίες πάντως καταφέρνουμε και ανταποκρινόμαστε απόλυτα.  Μέσω αυτού, επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιβεβαιώνεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αναδεικνύονται οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης, που θα συνεχιστούν και την επόμενη τετραετία.

 

Τα κατάφερε η ελληνική οικονομία συνολικά την τελευταία τετραετία να μπει στο δρόμο της επανεκκίνησης;

 

Παρά τα συνεχή έξωθεν εμπόδια, η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται απόλυτα ανθεκτική και κινείται όλο και καλύτερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 θα είναι κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 εκτιμάται στο 1,8%, τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., μειώνεται κατά 47 μονάδες από το 2020 και κατά 21 μονάδες από το 2019, την ίδια στιγμή που το προσεχές έτος επιστρέφουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ. και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, το 2023 θα κατακτήσουμε και την επενδυτική βαθμίδα. Και όλα αυτά, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού.  Συνοπτικά, προχωράμε, ξεπερνώντας τις κρίσεις, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω και ετοιμαζόμαστε για μια δυναμική πορεία, αποκαθιστώντας και τις αδικίες που υπέστησαν οι πολίτες από το 2010 και μετά.

 

Η Ν.Δ. εκλέχτηκε με σύνθημα τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είστε ευχαριστημένος από τον απολογισμό αυτού του στόχου;

 

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 9μηνο του 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στο 95% του συνόλου της περασμένης χρονιάς, όταν καταγράφηκε ιστορικό υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα. Η χώρα μας γίνεται πόλος έλξης πολλών επενδύσεων, ακόμα κι από επιχειρηματικούς κολοσσούς. Με την εφαρμοζόμενη πολιτική μας, πείθουμε τους διεθνείς επενδυτές ότι αυτή είναι η στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία η πρωτιά μας στον ευρωπαϊκό δείκτη χρηματαγοράς MSCI, ενώ και έρευνα της Ernst & Young δείχνει πως 3 στους 4 επενδυτές εκτιμούν ότι η χώρα μας θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική επενδυτικά την επόμενη τριετία. Αλλά και στην Έκθεση του Economist, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα 3 τελευταία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο 16 θέσεων.

Ταυτόχρονα, η ανεργία έχει υποχωρήσει κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 και οι εργαζόμενοι σταθερά ξεπερνούν τα 4.000.000 από τον περσινό Αύγουστο. Το ποσοστό της ανεργίας, που τον Οκτώβριο βρέθηκε στο 11,6%, προσεγγίζει πλέον το επίπεδο εργαζομένων του 2010, γεγονός εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

 

Μετά τον προϋπολογισμό, τι μένει μέχρι τις εκλογές για την Κυβέρνηση; Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες;

 

Η Κυβέρνηση, παρόλο που - ας μην κρυβόμαστε - ατύπως βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν πρόκειται να σταματήσει να παράγει έργο. Σκοπός μας είναι, μέχρι και την τελευταία μέρα, να προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις και τις δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της καθημερινότητας του πολίτη, όπως άλλωστε δεσμευτήκαμε εξ αρχής. Το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει υλοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό του, σε κάθε ευκαιρία θα υπενθυμίζουμε το έργο μας και θα περιγράφουμε το όραμά μας για την επόμενη θητεία μας. Η λογοδοσία και ο απολογισμός για την Κυβέρνηση έχουν θετικό πρόσημο!

 

Βαδίζουμε πάντως με μεγάλη τοξικότητα προς τις εκλογές. Σας προβληματίζει αυτό σε ό,τι αφορά στον στόχο της αυτοδυναμίας;

 

Δυστυχώς, η πολιτική ανεπάρκεια του κ. Τσίπρα τον ωθεί στην τοξικότητα και τον πολιτικό βούρκο. Με δήθεν σκάνδαλα και ανεπιτυχή προσπάθεια ανάκτησης του ηθικού πλεονεκτήματος, παλεύει για την πολιτική του επιβίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει επί της ουσίας να κάνει ό,τι και το 2015, ωστόσο δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε. Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να κινούνται θεσμικά, απευθυνόμενοι στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και λειτουργεί χωρίς φανατισμό και κομματικές παρωπίδες. Αυτοί θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι μία ακόμα ισχυρή εντολή προς τη Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο που ξεκίνησε το 2019. 

 

Ποια θα είναι τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών;

 

Το δίλημμα που θα έχουν μπροστά τους οι ψηφοφόροι είναι ξεκάθαρο: πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε ανάπτυξη και πρόοδο ή επιστροφή σε νέες περιπέτειες; Ποιος ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να ξεπερνά τις κρίσεις, κρατώντας όρθιες την κοινωνία και την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Και η υπεροχή του σημερινού πρωθυπουργού, όπως αποτυπώνουν εμφατικά και όλες οι έρευνες, είναι καταλυτική. Άλλωστε, κύριε Οικονόμου, όταν έχεις απέναντί σου το διάφανο δεν διαλέγεις το γκρίζο!

 

Η κάλπη θα είναι διπλή και με διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Ποια θα είναι η κρίσιμη εκλογική μάχη;

 

Κύριε Οικονόμου, προτιμούμε να μην μιλάμε για διπλές εκλογές, αλλά για εθνικές εκλογές. Αναμφίβολα, η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό ποιος θα κυβερνήσει την χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα. Τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα και το αποτέλεσμα που θα καταγραφεί σε αυτήν θα αποτελέσουν τον καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων ενόψει του δεύτερου γύρου, ο οποίος - ελέω ΣΥΡΙΖΑ και της απλής αναλογικής που έφερε - δείχνει αναπόφευκτος. 

 

Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, τι μέλλει γενέσθαι; Είναι το ΚΙΝΑΛ ένας πιθανός κυβερνητικός σύμμαχος;

 

Ο σοφός ελληνικός λαός θα μας υποδείξει, με την ψήφο του, τη βούλησή του. Εκτιμώ ότι θα δώσει και πάλι την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θα παραπέμψω στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ότι «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι». Από εκεί και πέρα, η κάθε πολιτική δύναμη αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών της, με γνώμονα το καλό του τόπου και των ανθρώπων του.