Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Οικονόμου

Κύριε Λαζαρίδη, τι σηματοδοτεί το τερματικό LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης που εγκαινίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;

 

Ο υπερσύγχρονος πλωτός σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην έναρξη κατασκευής του οποίου βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, δημιουργεί μια νέα ανεξάρτητη πύλη διοχέτευσης φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα μας καταστήσει σε θέση να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. Είναι μια σημαντική επένδυση που αναβαθμίζει περαιτέρω την Αλεξανδρούπολη, συνολικά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και φυσικά την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της, ώστε να μην εξαρτόμαστε από άλλες χώρες.

 

Ποια η στρατηγική και γεωπολιτική του αξία για τη χώρα μας, αλλά και ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα;

 

Ο συγκεκριμένος σταθμός, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ο αγωγός TAP (που διατρέχει και την Καβάλα), ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, μετατρέπει την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, που κατ’ επέκταση συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη δυνατοτήτων υποδοχής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, οι ελληνικές μονάδες θα έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν την εγχώρια ζήτηση και να εφοδιάσουν με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου αρκετές βαλκανικές χώρες. Δεν είναι τυχαία η παρουσία των ηγετών τριών εξ αυτών, των κ. Κίριλ Πέτκοφ, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τους οποίους υποδεχτήκαμε στην Αλεξανδρούπολη, όπως φυσικά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ. Η παρουσία τους προφανώς αντικατοπτρίζει την ενίσχυση της Ελλάδος σε διπλωματικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.

 

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δε φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Σας ανησυχούν οι γενικότερες επιπτώσεις του πολέμου αλλά και οι επιδράσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία;

 

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, πέρα των χιλιάδων ζωών που χάνονται άδικα, διακυβεύονται πολλά. Ανάμεσά τους, τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών, το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα, η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη, η διεθνής ενεργειακή και οικονομική ισορροπία. Και στη χώρα μας πολλοί κορυφαίοι κλάδοι βρίσκονται, για άλλη μια φορά, υπό σοβαρή πίεση. Η Κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να προσαρμόσει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, χτίζοντας αναχώματα και γραμμές άμυνας και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο χρειαστεί. Υπενθυμίζω, για παράδειγμα, τα 4 και πλέον δις ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τις ενισχύσεις των οικονομικά αδύναμων και την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού τους τελευταίους μήνες. Και η στήριξη στην κοινωνία, επαναλαμβάνω, θα είναι διαρκής, εντός των δημοσιονομικών επιτρεπτών ορίων.

 

Η ενεργειακή ακρίβεια αποτελεί σήμερα το Νο 1 πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Πως είδατε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός; Θεωρείτε ότι  είναι αρκετά για να αντέξουν τα ελληνικά νοικοκυριά;

 

Συμφωνώ μαζί σας, κύριε Οικονόμου, ότι το μεγάλο - από εξωγενείς παράγοντες - κόστος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης». Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, υπάρχει πολύ ουσιαστική στήριξη, προς όλους και με ευρύ χρονικό ορίζοντα και μάλιστα αναδρομικά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μεταξύ άλλων, η Πολιτεία επιστρέφει στον κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα, για τον Μάϊο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα, ενώ αναστέλλεται η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που επιτρέπει η οικονομία μας, προκειμένου όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη συγκυρία που διανύουμε και να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και αυτήν την κρίση. Και φυσικά αυτό δεν αναιρεί την πάγια θέση μας ότι χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων.

 

Τα λεφτά βέβαια είναι πολλά: Είχαν προηγηθεί τα 42 δις για την ενίσχυση των νοικοκυριών απέναντι στην πανδημία και τώρα οι ενισχύσεις για την ενεργειακή κρίση. Θα αντέξει η ελληνική οικονομία; Και τι πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα;

 

Η ελληνική οικονομία, αν και προέρχεται από μια πολυετή περίοδο κρίσης, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική. Σε αυτό συμβάλλει η συνετή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2019, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως, παρά τις πιέσεις, η οικονομία μας θα παραμείνει εντός τροχιάς. Η ισορροπία που καλούμαστε να κινηθούμε, μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, είναι λεπτή, ωστόσο έχουμε αποδείξει πως μπορούμε. Αναγκαίες γι’ αυτό θα είναι η αλλαγή και η ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες. Η Ευρώπη οφείλει να δείξει ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Ύστερα από δύο οικονομικές κρίσεις, απαιτούνται οι απαραίτητες προσαρμογές.

 

Την Παρασκευή ξεκίνησε το 14ο συνέδριο της ΝΔ, οι εργασίες του οποίου αναμένεται να λήξουν σήμερα με την εκλογή της νέας ΠΕ του κόμματος. Ποιο είναι το διακύβευμα; Ποια η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ ενόψει και των επερχόμενων εκλογών;

Μετά από δύο χρόνια - λόγω της πανδημίας - ξαναβρισκόμαστε. Το στοίχημά μας μεγάλο και καθοριστικό για το μέλλον του τόπου. Πίστη μας είναι ότι και στις επικείμενες εθνικές εκλογές, οι πολίτες θα ξαναεμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία. Θα αναλογιστούν πόσο σημαντικό έργο επιτέλεσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις συνεχείς δυσκολίες και κρίσεις που προέκυπταν, θα διαπιστώσουν πως οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις έγιναν πράξη στη συντριπτική τους πλειοψηφία και θα σκεφτούν πώς θα ήταν η κατάσταση στη χώρα στην περίπτωση που τις κρίσεις αυτές καλείτο να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Τα διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν είναι «σταθερότητα ή νέες περιπέτειες», «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση», «αδράνεια ή δημιουργία». Η Νέα Δημοκρατία είναι καθ’ όλα έτοιμη - και το έχει αποδείξει - για να συνεχίσει το έργο της.  

 

Πάντως οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια φθορά της ΝΔ. Που οφείλεται  κατά τη γνώμη σας;

 

Αυτό που βλέπω στις δημοσκοπήσεις, κύριε Οικονόμου, είναι ότι μια Κυβέρνηση, τρία χρόνια μετά την εκλογή της και κατόπιν από όλες αυτές τις απρόβλεπτες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει,  εξακολουθεί να είναι πρώτο κόμμα και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Δεν θυμάμαι άλλη, αντίστοιχη περίπτωση στην πολιτική ιστορία της χώρας και αυτό κάτι σημαίνει. Ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται και αντιλαμβάνονται ποιος πρωθυπουργός μπορεί να τους βγάλει στο ξέφωτο. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή της θητείας της Κυβέρνησης, ωστόσο, παρόλα αυτά,  η γενική εικόνα δεν αλλάζει. Η απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη.

 

Βλέπετε να υπάρχουν κουρασμένοι υπουργοί ή υφυπουργοί όπως πολλοί μετέφρασαν τη σύσταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο;

 

Ο καθένας από τους Υπουργούς δίνει τον καλύτερό του εαυτό για την επίτευξη του κοινού στόχου, την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και την πρόοδο του τόπου. Ο αγώνας είναι διαρκής και τα αποτελέσματα, παρά τις κάποιες λίγες αστοχίες που έχει αναγνωρίσει πρώτος ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαιρετικά. Συνεχίζουμε.

 

Και οι εκλογές; Άνοιξη του ’23;

 

Ασφαλώς. Αυτό που έχει πει από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός, παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν αυτό το διάστημα για να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Εκλογές την άνοιξη του 2023 και νέα θητεία έως το 2027, δίπλα στον πολίτη και οδηγώντας την Ελλάδα μπροστά.