Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τη δημοσιογράφο κυρία Άννα Καραβοκύρη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και αιχμή την πανδημία κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχασε τον έλεγχο. Τι απαντάτε;

 

Αν δεν ήταν για τόσο σοβαρό το θέμα, θα γελούσα με την καρδιά μου. Θα έλεγα, κυρία Καραβοκύρη, ότι μάλλον η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι εκείνη που έχει χάσει τον έλεγχο. Και το μέτρο σίγουρα. Γιατί το λέω; Διότι απλά, παρά τις απανωτές και πρωτοφανείς προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας σε πολλά επίπεδα - υγειονομικό, εθνικό, οικονομικό - η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κρατά με στιβαρότητα το τιμόνι της χώρας και αντιμετωπίζει με επιτυχία όλες, μα όλες ανεξαιρέτως, τις προκλήσεις. Η υγειονομική κατάσταση στη χώρα μας κρατήθηκε υπό έλεγχο την ώρα που άλλες πολύ πιο δυνατές χώρες απέτυχαν. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα που μόλις ξεκίνησε, αποτελεί ένα τεράστιας έκτασης και πολυπλοκότητας σχέδιο που δεν έχει ξαναδεί η χώρα μας. Στα εθνικά θέματα καταφέραμε να μετατρέψαμε το Ελληνοτουρκικό σε ευρω-τουρκικό ζήτημα, επενδύσαμε με πείσμα στη διπλωματία και πετύχαμε περίτρανες νίκες όπως οι συμφωνίες για Α.Ο.Ζ. και ορισμό αιγιαλίτιδας ζώνης με Ιταλία και Αίγυπτο, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζουμε την άμυνα της χώρας και άρα την αποτρεπτική μας ισχύ. Σε οικονομικό επίπεδο παρέχουμε πρωτόγνωρη στήριξη στους πληγέντες της πανδημίας. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι μόνο στην Π.Ε. Καβάλας κατευθύνθηκαν περισσότερα από 130.000.000 ευρώ για να στηρίξουμε εργαζομένους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες! Ταυτόχρονα, η ψηφιοποίηση της χώρας είναι πραγματικότητα, ενώ το μεταρρυθμιστικό «μομέντουμ» της Κυβέρνησης συνεχίστηκε απρόσκοπτα, όπως μαρτυρούν τα 113 νομοσχέδια που περάσαμε στη Βουλή. Εάν η αντιπολίτευση βλέπει άλλη πραγματικότητα ή επενδύει στην αποτυχία τη Κυβέρνησης τότε αυτό δεν είναι μόνο θεσμικά εγκληματικό αλλά θα την οδηγήσει και νομοτελειακά σε πολιτική αχρηστία. Λυπάμαι, αλλά θα συνεχίσουμε να τους απογοητεύουμε.

 

Μήπως η ομολογουμένως καλή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας έφερε έναν εφησυχασμό στα κυβερνητικά στελέχη;  

 

Εφησυχασμό και χαλάρωση μπορεί να έδειξαν κάποιοι συμπολίτες μας – και σε αυτούς βάζω και μένα - από το καλοκαίρι και μετά. Και ενδεχομένως αυτό να είναι κατανοητό μέχρι ένα βαθμό γιατί το είχαμε ανάγκη. Ωστόσο, σε επίπεδο κυβερνητικού σχεδιασμού και εγρήγορσης ποτέ δεν πατήσαμε φρένο. Η κατάσταση μπορεί να έγινε οριακή, όχι λόγω αβελτηρίων, αλλά λόγω του μένους της πανδημίας. Αν είχε γίνει, άλλωστε, αυτό θα ήταν τραγωδία για τη χώρα. Θα μιλούσαμε επί εντελώς διαφορετικής βάσης. Από εκεί και πέρα, η μάχη συνεχίζεται. Ουδείς μπορεί να θριαμβολογεί πριν την οριστική νίκη. Και σε αυτή τη μάχη όλοι οφείλουμε να παραμένουμε με τα αντανακλαστικά μας εξαιρετικά οξυμμένα.

 

Κατά την γνώμη σας ποια είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά την πανδημία;

Την πρόκληση της διαχείρισης των όρων και προϋποθέσεων για μια έκρηξη ανάπτυξης, ταυτόχρονα με την επούλωση των πληγών. Την πρόκληση της ταχείας τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Την οργάνωση της έμπνευσης και της δημιουργίας που όλοι περιμένουμε να εκφράσουμε. Ξέρετε η πανδημία έχει λειτουργήσει εν πολλοίς ως τροχοπέδη σε πολλές αποφάσεις. Οι άνθρωποι ζουν με επιφύλαξη. Όταν με το καλό απαγκιστρωθούμε από αυτό το άγχος να είστε σίγουρη ότι η οικονομική δραστηριότητα θα εκτοξευτεί. Όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα με την αντιμετώπιση της κρίσης, στρώνουμε το χαλί για να πατήσει η ισχυρή ανάπτυξη που θα έρθει τους αμέσως προσεχείς μήνες.

 

Πως αντιμετωπίζεται τους «αρνητές» του εμβολίου;

 

Ως προδότες υγείας. Ως αρνητές του δικαιώματος να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στην κανονικότητα. Ως γραφικούς υπερασπιστές της παραδοξολογίας και του ανορθολογισμού. Ασφαλώς και κάθε άνθρωπος - ως άτομο - έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει. Όταν όμως το συλλογικό συμφέρον περνάει μέσα από την ατομική συμπεριφορά τότε τα πράγματα αλλάζουν.

 

Σκέπτεστε να κάνετε δημόσια το εμβόλιο;

 

Κατά αρχήν, να πω ότι προφανώς και θα κάνω το εμβόλιο. Και εγώ και η οικογένειά μου για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Το εμβόλιο είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί στο φως. Και σίγουρα τα δημόσια πρόσωπα μπορούν να λειτουργήσουν εκπαιδευτικά και ως κίνητρο για τους συμπολίτες μας. Κάτι που έγινε με τον δημόσιο εμβολιασμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ακόμη και εκείνων που μικρό χρονικό διάστημα πίσω μας έλεγαν ότι «η Κυβέρνηση επενδύει σε ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει»! Από εκεί και πέρα, από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει ότι χωρίς να παραβλέπω το θεσμικό του πράγματος, δηλαδή την ανάγκη να λειτουργεί απρόσκοπτα η Βουλή με την φυσική παρουσία των βουλευτών, αισθάνομαι την ανάγκη να εμβολιαστώ με τη σειρά μου, μαζί με τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες που με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεξαν. Δεν διαφέρω σε κάτι από τους υπόλοιπους πολίτες και με δεδομένο ότι δεν ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα περιμένω να έρθει η σειρά μου  

 

Τι σας έχει λείψει περισσότερο όλο αυτό το διάστημα του αυτοπεριορισμού που βιώνουμε όλοι μας;

 

Να αγκαλιάσω τα αγαπημένα μου πρόσωπα χωρίς αστερίσκους. Η ανθρώπινη επαφή χωρίς επιφυλάξεις και δεύτερες σκέψεις. Οι βόλτες στα καφενεία, στα μαγαζιά, στην αγορά της εκλογικής μου περιφέρειας. Ξέρετε η Καβάλα διαθέτει ανθρώπους με σκέψεις, με όραμα, με πείσμα, με διάθεση για να πάει ο νομός μας μπροστά. Και αυτό αποτελεί για μένα την κινητήρια δύναμη για να μπορέσω να πετύχω τους στόχους που περιγράφω στο αναπτυξιακό σχέδιο («Καβάλα 2020 - 2050»), που παρουσίασα προεκλογικά.  

 

Είστε ένας άνθρωπος που μετράτε αρκετά χρόνια φιλίας με τον Πρωθυπουργό. Τι είναι αυτό που σας έχει δέσει μεταξύ σας και τι ξεχωρίζεται στο χαρακτήρα του;

 

Νομίζω είναι τα κοινά αιτήματα για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα σε αυτή τη χώρα. Ήμασταν έφηβοι όταν γνώρισα τον Κυριάκο, 17 εκείνος, 16 εγώ.  Ο Κυριάκος είναι ένας πολύ απαιτητικός και επίμονος άνθρωπος. Δεν δέχεται το «όχι» ως απάντηση. Και αυτό τον διατηρεί σε εγρήγορση να δημιουργήσει τις πολιτικές εκείνες που θα πάνε τη χώρα μπροστά. Πείσμα και αποτελεσματικότητα. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο όμως είναι ότι παραμένει μέχρι σήμερα, 35 χρόνια μετά, ο ίδιος άνθρωπος. Άνθρωπος, με όλα τα γράμματα κεφαλαία, κυρία Καραβοκύρη. Αυτή ακριβώς η σταθερότητα της προσωπικότητάς του είναι που εκτίμησα από την πρώτη στιγμή και συνεχίζω να εκτιμώ μέχρι σήμερα. Όσα πέτυχε στην πορεία δεν έκαναν τον Κυριάκο αλαζόνα, αντιθέτως τον έκαναν πολύ πιο σεμνό και υπερτόνισαν τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του.

 

Από την πρώτη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ, υπήρξατε στενός του συνεργάτης σε καίρια πόστα. Τι αναμνήσεις έχετε από την πορεία της ΝΔ από την αντιπολίτευση μέχρι την εξουσία.

 

Αυτό που έχω να πω ήταν ότι η επιτυχία χτίστηκε βήμα - βήμα με πολύ επιμονή. Μη ξεχνάτε ότι απέναντί μας είχαμε ως αντίπαλο δέος ένα δίδυμο λαϊκισμού. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρεσβεύουμε εμείς. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που εκτίμησαν και προέκριναν οι Έλληνες πολίτες. Η συμφωνία αλήθειας που πρότεινε ο Κυριάκος δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή όταν υπάρχουν γύρω γύρω οι σειρήνες του λαϊκισμού.  Η μεθοδικότητα του Κυριάκου, και της ομάδας γενικότερα, αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα στο να πείσουμε ότι η αλήθεια είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων. Δεν είναι λίγο αυτό…

 

Πως περάσατε φέτος τις γιορτές;

 

Με τις γυναίκες της ζωής μου! Την Νάνσυ, την Εβελίνα και την Κωνσταντίνα. Τη σύζυγο και τις δύο μου κόρες. Ζεστά και οικογενειακά. Όπως πρέπει να περνάει κανείς τα Χριστούγεννα! Το μόνο που έλειπε ήταν η άλλη μεγάλη μου αγάπη, η Καβάλα.

 

Λένε ότι η δημοσιογραφία οδηγεί παντού αρκεί να την εγκαταλείψεις νωρίς. Εσάς τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να εγκαταλείψατε την μάχιμη δημοσιογραφία για την Βουλή;

 

Μπορεί να ακουστεί ρομαντικό. αλλά ήταν η γνήσια αγάπη μου για την Καβάλα. Ξέρετε, στη ζωή όταν καλείσαι να πάρεις μια απόφαση πρέπει να ακούς την καρδιά σου.  Αποφάσισα λοιπόν, να επιλέξω το «λιθαράκι – λιθαράκι» για τον τόπο μου από το δημοσιογραφικό «λαβράκι». Τη δημοσιογραφία την υπηρέτησα με προσήλωση. Και πάντα το ενδεχόμενο επιστροφής είναι ανοιχτό. Και αυτό θα γίνει όταν σταματήσω να είμαι χρήσιμος για τους πολίτες της Καβάλας. Μέχρι τότε, όμως, παλεύω και θα παλεύω καθημερινά για τη βελτίωση των όρων ζωής, ανάπτυξης και δημιουργίας από την πόλη της Καβάλας μέχρι το τελευταίο χωριό ψηλά στο Παγγαίο, στο Νέστο και την Θάσο.

 

Τελικά, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο πιο δύσκολος ρόλος, του βουλευτή ή του δημοσιογράφου;

 

Δεν νομίζω ότι έχε ιδιαίτερη αξία για κανέναν να συγκρίνουμε. Ασφαλώς και οι δύο ρόλοι έχουν τεράστιο φορτίο ευθύνης. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία είναι πρώτον να μπορεί κανείς να διαχωρίσει τους ρόλους στο μυαλό του για να μπορεί με συνέπεια να τον υπηρετήσει και δεύτερον να μην εφησυχάσει με την κατάκτηση του ρόλου αλλά να εργάζεται κάθε ημέρα για να φέρνει νόημα και περιεχόμενο σε αυτό τον ρόλο. Ένα από τα προβλήματα στο δημόσιο βίο της χώρας είναι ότι συχνά πυκνά μπαίνουμε στα χωράφια των άλλων. Η διακριτότητα των ρόλων είναι το κλειδί για να μη μπορεί να κρυφτεί κανείς πίσω από το δάκτυλό του.

 

Τι ευχηθήκατε να σας φέρει ο νέος χρόνος;

 

Τι άλλο από μαζική υγεία μέσα από ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όλο τον κόσμο! Με την αφορμή να ευχηθώ μια καλύτερη χρονιά με υγεία και αφορμές νέας αισιοδοξίας σε εσάς και σε όλες και όλους τους αναγνώστες σας.