Συνέντευξη στην εφημερίδα «Karfitsa» και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Νεοχωρίτη

Πιστεύετε πως είναι ειλικρινής η στάση της Τουρκίας για αποκλιμάκωση το τελευταίο διάστημα; Υπάρχει περίπτωση γεφύρωσης των διαφορών ή είναι μονόδρομος η Χάγη;

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, με τις σχετικές συζητήσεις να διεξάγονται επί σειρά ετών, χωρίς να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, είναι σταθερά διατεθειμένη να συζητήσει μαζί της, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για τη μία και μόνη διαφορά μας, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το επόμενο διάστημα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016, όταν και διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας. Δεν μπορώ να προδικάσω τη στάση αυτής τώρα, αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, ωστόσο ένα είναι βέβαιο: ότι, από την πλευρά μας, εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν κάνουμε.

 

Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας με την ύφεση στα ύψη και την πανδημία να επιμένει. Οι εφεδρείες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός επαρκούν για την στήριξη  εργαζομένων και επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί μέχρι να εγκριθεί το εμβόλιο;

Αναμφίβολα η κυβέρνηση έχει να επιλύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση, ισορροπώντας μεταξύ της διατήρησης της δημόσιας υγείας και των μικρότερων δυνατών απωλειών στην οικονομία. Το τίμημα που πληρώνουν η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία είναι βαρύ και η ύφεση αναπόφευκτη, αν και χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ήδη η Κυβέρνηση έχει λάβει ένα πακέτο μέτρων για την άμεση στήριξη των πληγέντων και ο Πρωθυπουργός, μέσα από την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε τον προγραμματισμό για τους δύσκολους επόμενους έξι μήνες. Επειδή όμως ακριβώς δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της κρίσης, οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες, χωρίς να σπαταλάμε αλόγιστα πόρους. Τρέχουμε ‘μαραθώνιο’ και όχι αγώνα 100 μέτρων.  Στόχος μας είναι τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου να πιάνουν τόπο και να επαρκέσουν για όσο και αν διαρκέσει η  πρωτόγνωρη αυτή κρίση. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα την ξεπεράσουμε αποτελεσματικά.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνέντευξη τύπου από τη Θεσσαλονίκη, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν λειτουργεί βάση των επιστημονικών εισηγήσεων και πως δεν ενισχύει ουσιαστικά στο ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τι απαντάτε;

Ο τελευταίος που θα έπρεπε να μιλά για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ο κ. Τσίπρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ φωνάζουν διαρκώς για την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό, όμως ξεχνούν ότι, κατά τη θητεία τους, το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε και δεν αυξήθηκε. Από 79.533 που παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015, παρέδωσαν 79.122 τον Ιούλιο του 2019. Η σημερινή Κυβέρνηση, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τη γνώμη των ειδικών, πέραν των υποδομών, έχει ήδη προχωρήσει σε περισσότερες από 6.200 προσλήψεις ώστε να στελεχώσει επαρκώς τις δομές δημόσιας υγείας. Πολλοί θα μονιμοποιηθούν ώστε να καλυφθούν οι μεσομακροπρόθεσμες ανάγκες του ΕΣΥ. Πέραν αυτού, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με έμφαση στις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες κρίσεων 943 μόνιμων θέσεων γιατρών. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας προκηρύχθηκαν 400 θέσεις για ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ. Αρχές Αυγούστου προκηρύχθηκαν 1.209 θέσεις σε διάφορες υγειονομικές ειδικότητες, που θα πληρωθούν μέσω ΑΣΕΠ. Είχαν προηγηθεί 1.116 προσλήψεις, πάλι μέσω ΑΣΕΠ, το 2019. Επιπρόσθετα, άμεσα η κυβέρνηση προχωρά στην στελέχωση των νοσοκομείων με 2.250 επιπλέον νοσηλευτές. Καλό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τακτική και να μην επιστρέφει στην αντιπολιτευτική λαϊκίστικη τακτική του 2014. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν.

 

Ποια είναι η λύση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ώστε να μην δούμε νέες «Μόριες» και να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει νέες δομές στην ενδοχώρα;

Η εφαρμογή μιας νέας, φιλόδοξης, συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. Το πρόβλημα δεν μπορούν να το διαχειρίζονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Το λογικό και το δίκαιο είναι όλες οι χώρες να δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης. Στην πράξη αυτό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε κάποιες χώρες να ισχυρίζονται ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα πρέπει να ενσωματωθούν κοινοί κανόνες ασύλου για όλους και παράλληλα μια δίκαιη διαδικασία επιμερισμού των βαρών, μέσω της οποίας θα βρεθεί ένας τρόπος για κάθε χώρα να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης. Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει μειώσει σημαντικά τις ροές, προστατεύοντας τα σύνορα, ενώ ειδικά για τη Μόρια, η Κυβέρνηση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και δρομολόγησε την προσωρινή εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών. Όμως η λύση στο πρόβλημα είναι σαφές ότι θα πρέπει να είναι συνολική.

 

Ως χώρα σε ποιους άλλους τομείς θα μπορούσαμε να επενδύσουμε ώστε η οικονομίας μας να μην εξαρτάτε τόσο από τον τουρισμό, μια «παθογένεια» που ανέδειξε η υγειονομική κρίση.

Ένα συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από την περιπέτεια που διανύουμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι όσο λιγότερο εξαρτημένη είναι μία οικονομία από ένα τομέα ή κλάδο, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα μπορεί να βρει διεξόδους ανάπτυξης και επανεκκίνησης για την επόμενη ημέρα. Στην Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί το 70% του Α.Ε.Π. της χώρας. Είναι πασιφανές ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα και επιτακτικά διαφοροποιημένες πηγές εσόδων. Την απάντηση σε αυτή την ανάγκη μπορεί κάλλιστα να δώσει ο «κοιμώμενος γίγαντας» της ελληνικής οικονομίας: ο πρωτογενής τομέας. Ο πρωτογενής τομέας συμμετέχει με 4% στο Α.Ε.Π., ενώ μαζί με τη μεταποίηση, φτάνει στο 8% του Α.Ε.Π. Στόχος μας, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι να φτάσουμε τον πρωτογενή τομέα στο 20% του Α.Ε.Π. της χώρας, με όρους και προϋποθέσεις καινοτομίας, υλοποιώντας εμπροσθοβαρείς, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Το πάθημα με την πανδημία μπορεί να μας γίνει μάθημα. Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.