Συνέντευξη στην εφημερίδα «Kontra News» και τη δημοσιογράφο κυρία Σοφία Λιάκου

Γιατί ταχθήκατε και τοποθετηθήκατε κατά των πρόωρων εκλογών;

 

Διότι, θεωρώ ότι όσοι, αυτές τις στιγμές της μεγάλης κρίσης, «ονειρεύονται» πρόωρες εκλογές, σκέφτονται με μικροψυχία και ανευθυνότητα. Γιατί το λέω αυτό; Πρώτον, έχουν πλήρη άγνοια των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων. Δεύτερον, δεν σκέφτονται ότι δεν μπορεί να χαθούν 3 μήνες, περίπου, στερώντας πολύτιμο «οξυγόνο» από την οικονομία. Τρίτον, αγνοούν  ότι δεν κάνεις εκλογές όταν έχεις σε εξέλιξη ταυτόχρονα δυο εθνικές κρίσεις. Και σε όσους οψίμως «κόπτονται» για την κυριαρχία Μητσοτάκη, λέω ότι το «brand Μητσοτάκης» έχει πλέον ταυτιστεί με αυτό του ηγέτη που βγάζει τη χώρα με επιτυχία και ασφάλεια από την υγειονομική κρίση. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο απ’ το  να υπενθυμίσω τα πρόσφατα λόγια του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς. Μας εξέλεξαν για να φέρουμε αποτέλεσμα και θα φέρουμε».

 

Ποιος φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του προγράμματος των Voucher;

 

Το περιεχόμενο της παρεχόμενης τηλεκπαίδευσης προς τους επιστημονικούς κλάδους -όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνα-  σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και δεν υπηρετούσε τον σκοπό για τον οποίο επελέγη. Μετά από αυτό, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργήθηκε. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, χωρίς προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια. Υπογραμμίζεται ότι στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία. Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Και αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, δεν συνέβαινε. Όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε πολύ μεγάλη πίεση χρόνου και γίνονται αστοχίες, σημασία έχει οι αστοχίες να εντοπίζονται και να διορθώνονται. Αυτό κάναμε. Σε ό,τι αφορά την κριτική του κ. Τσίπρα του θυμίζω ότι επί δικής του Κυβέρνησης αξιολογήθηκαν από τον κ. Γαβρόγλου και εγκρίθηκε η λειτουργία των 390 Κ.Ε.Κ. Και επί δικής του Κυβέρνησης οι υπουργοί Χαρίτσης και Αξιόγλου «έτρεξαν» προγράμματα κατάρτισης μέσω Κ.Ε.Κ. μέχρι και την παραμονή των εκλογών, συνολικού ύψους πάνω από 200.000.000 ευρώ! Επομένως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί!

 

Σας ανησυχούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό; Τι εικόνα έχετε για την περιοχή σας;

 

Η Π.Ε. Καβάλας έχει το προνόμιο να διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Διακρίνεται για την αγροτική της παραγωγή, για τον ορυκτό της πλούτο, για την επιχειρηματική της αριστεία, για τον πολιτισμό της, αλλά και για την ομορφιά του τοπίου της και την ποιότητα του τουριστικού της προϊόντος. Ασφαλώς και με ανησυχούν οι όποιες επιπτώσεις και για το λόγο αυτό βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους Προέδρους των Ξενοδόχων Καβάλας και Θάσου. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλοι διακατέχονται από μία ρεαλιστική αισιοδοξία ότι δεν πρόκειται να χαθεί το σύνολο της σεζόν. Είναι βέβαιο ότι - και με τις συμβουλές των ειδικών - θα υπάρχουν «έξυπνες» λύσεις προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας είναι το εξής: όλοι όσοι υπηρετούμε θεσμικά τον τόπο μας, οφείλουμε να προβούμε σε μια νέα ρεαλιστικότερη ιεράρχηση των στόχων μας. Και σε αυτό το επίπεδο και ο τελευταίος Έλληνας έχει αντιληφθεί ότι εφόσον το Κράτος είναι σύμμαχος στο τέλος της ημέρας όλοι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε γρήγορα και με ασφάλεια σε μια νέα υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.

 

Τι έχετε να πείτε για το «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν το αξιοποιείτε;

 

Ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ «πλασάρει» το περίφημο «μαξιλάρι» περίπου ως πανάκεια. Δεν είναι καθόλου έτσι. Κατ’ αρχήν, να σας πω ότι άλλο τα 15,77 δις ευρώ των «ματωμένων» πλεονασμάτων και άλλο τα διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδας. Αλλά δε θα σταθώ εκεί. Το μείζον κατά τη γνώμη μου είναι ότι σε ένα πόλεμο με πολλές άγνωστες παραμέτρους δεν είναι σοφό να «ρίχνεις» στη μάχη όλα σου τα όπλα. Χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική. Χρειάζεται συνεχής εκτίμησης της κατάστασης και άμεσες επεμβάσεις εκεί και όπου πρέπει. Θα ήταν θλιβερό να έχεις λίγες νίκες στην αρχή αλλά στο τέλος να χάσεις τον πόλεμο. Αυτό είναι που ουσιαστικά προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς όχι απλά δεν θα ακολουθήσουμε αλλά θα κερδίσουμε και αυτόν το πόλεμο υπό την ασφάλεια της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Θα επιμείνετε στο θέμα του ευρω-ομολόγου;

 

Η παρούσα κρίση έχει αναδείξει τα ελλείμματα της Ευρώπης. Έχει αναδείξει ταυτόχρονα, όμως, και το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις  προκλήσεις της σημερινής εποχής είναι κοινές για όλους. Εμείς, προφανώς και θα επιμείνουμε στη λογική της αλληλέγγυας λύσης για την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Δεν θα «κολλήσουμε» στην ονομασία. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας - και με δεδομένο ότι η ιστορία προόδου της Ε.Ε. είναι μια ιστορία επαναλαμβανόμενων συμβιβασμών - θα βρεθεί μία συμβιβαστική λύση. Αυτό που τελικά θα χρειαστεί για την επόμενη ημέρα είναι μία συνολική, πολυμέτωπη και δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Χρειάζεται μία Νέα Συμφωνία. Ένα νέο New Deal. Χρειάζεται να μπολιάσουμε τις οικονομίες μας με νέο, φτηνό χρήμα το οποίο επιβάλλεται να «γυρίσει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές.