Συνέντευξη στην εφημερίδα «Kontranews της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο κυρία Σοφία Λιάκου

Σε ποια φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και ποια θα είναι η συμβολή του μεγάλου αυτού επενδυτικού πρότζεκτ στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας;

 

Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας είναι έτοιμα προς αξιοποίηση, καθώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι και για τους δύο να έχουν δοθεί δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος του έτους. Ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στη δεύτερη φάση και έχουν προκριθεί τέσσερα  σχήματα, ενώ για το λιμάνι της Καβάλας που αφορά στην υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων  σε τμήμα του «Φίλιππος Β΄», το Ταμείο έχει προκρίνει για τη δεύτερη φάση επίσης τέσσερα σχήματα. Πρόκειται για δύο επενδύσεις, σε υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας και του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης, οι οποίες θα καταστήσουν τα λιμάνια αυτά πόλους ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τις γεωπολιτικές προεκτάσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη, λόγω και της θέσης των δύο λιμανιών.

 

Η έκρηξη τιμών στα καύσιμα δημιουργεί μεγάλα  προβλήματα  στους νομούς της περιοχής σας. Πιστεύετε ότι η επιδότηση που  ανακοίνωσε η κυβέρνηση   καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών;

 

Αναμφίβολα οι αυξήσεις στα καύσιμα και την ενέργεια συνιστούν μία νέα, μεγάλη παγκόσμια κρίση, η οποία - σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις - θα είναι παροδική. Η Κυβέρνηση επέδειξε και πάλι άμεσα αντανακλαστικά, αναπτύσσοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την άμεση στήριξη της κοινωνίας. Σκοπός μας, η προστασία των πολιτών στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μπροστά στον κίνδυνο να διαταραχθεί ο μηνιαίος προϋπολογισμός τους. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκαν μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και το ρεύμα, την ίδια στιγμή που στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται το ράλι τιμών στην ενέργεια. Έτσι, ανάμεσα στα άλλα, διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο καλύπτει και όσους αγοράζουν φυσικό αέριο. Τα μέτρα στήριξης ξεπερνούν τα 500.000.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι το 80% των νοικοκυριών της χώρας θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου και περισσότερα από ένα εκατομμύριο αναμένεται να αιτηθούν και να λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί, θα δείξει για μία ακόμα φορά την κοινωνική ευαισθησία της, κάνοντας τις απαιτούμενες προσαρμογές, με βάσει τα δεδομένα της κάθε στιγμής.

 

Το νέο κρεσέντο προκλήσεων της Τουρκίας συνιστά κίνδυνο για την Ελλάδα και πώς θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

 

Δυστυχώς, η Τουρκία, αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αντιλαμβανόμενη ότι βρίσκεται απομονωμένη και πνιγμένη στα εσωτερικά της προβλήματα, επιμένει να προκαλεί και να προχωρά σε παράνομες πράξεις. Η χώρα μας παραμένει σταθερά πιστή στη διεθνή νομοθεσία, συνάπτοντας παράλληλα ισχυρές συμμαχίες - με πιο πρόσφατες αυτές με τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. - και ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα. Έχουμε ξεκαθαρίσει πως είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δείξαμε τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, όπου νικήσαμε τον Ερντογάν και τους σχεδιασμούς του, το κάνουμε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και όπου αλλού χρειαστεί. Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει ενεργή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, προστατεύοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και ευελπιστούμε πάντα σε αλλαγή στάσης της Άγκυρας για την ομαλή διευθέτηση των διαφορών μας.

 

Πού οφείλεται η αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος σε νομούς της Μακεδονίας;

 

Ενάμισι σχεδόν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι σαφές ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπισή της και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι το εμβόλιο. Μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό, όπως υποδεικνύουν πρώτοι απ’ όλους οι ειδικοί επιστήμονες, θα καταφέρουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς κάποιοι, ευτυχώς οι λιγότεροι, για διαφόρους λόγους δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές - μεταξύ αυτών και στη Βόρεια Ελλάδα - το ποσοστό των εμβολιασμένων να είναι γύρω στο 50%. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο ιός παραμένει εδώ και απειλεί τις ζωές όλων, πρώτιστα των ανεμβολίαστων. Οφείλουμε να οχυρωθούμε απέναντί του, αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη για τον εαυτό του και για τους γύρω του. Ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει οργανώσει κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία» που θα επισκεφθούν συνολικά 48 απομακρυσμένα χωριά σε επτά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στις οποίες έχουν καταγραφεί χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Πιστεύω ότι, έστω τώρα, θα εισακουστούν οι ειδικοί και τα ποσοστά των εμβολιασμένων θα αυξηθούν.

 

Η επίσκεψη του Πενταρόβσκι στην Ελλάδα έχει βελτιώσει τις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία;

 

Σίγουρα, η ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων δύο χωρών, με σταθερές επαφές  και διαρκή διάλογο, μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Αυτό ισχύει και για τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα, με πιο πρόσφατο γεγονός την επίσκεψη του Προέδρου της χώρας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και της συνδεσιμότητας, ενώ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της, στο πλαίσιο συνολικά των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα βέβαια με τα κριτήρια που έχουν τεθεί και οφείλει να τηρεί η γειτονική χώρα.