Συνέντευξη στην ιστοσελίδα «tomanifesto.gr» και το δημοσιογράφο κ. Χριστόδουλο Σκούντα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συγκεκριμένο σχέδιο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.  Πώς μπορεί αυτό να διασφαλίσει ότι δεν θα δούμε και πάλι σκηνές τύπου Μόριας;

 

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, με αρκετές απρόβλεπτες παραμέτρους. Η Κυβέρνηση είχε από την πρώτη στιγμή πολύ καλή γνώση του θέματος και από τον Ιούνιο του 2016 ακόμα είχαμε καταθέσει το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Δυστυχώς δεν μας άκουσε η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το σχέδιό μας βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Ταυτόχρονα, επιτακτική είναι η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας και στο πλαίσιο αυτό ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το συνολικό, καλά μελετημένο σχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει έναν συνδυασμό μέτρων, σε συνδυασμό με προσλήψεις προσωπικού, εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο, επιτάχυνση των διαδικασιών και διεθνοποίηση του ζητήματος από τον πρωθυπουργό. Όλες αυτές οι δράσεις αλληλοεπιδρούν και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα ξαναδούμε άλλες «Μόριες» και «Ειδομένες». Στόχος της Κυβέρνησης είναι το 2020 οι επιστροφές να φτάσουν περίπου τις 10.000 – υπερπενταπλάσιες  σε σχέση με όσες έγιναν τα προηγούμενα 4,5 χρόνια. Οι πολυεπίπεδες κυβερνητικές δράσεις είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αποτέλεσμα και θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση. 

 

Τις προάλλες δηλώσατε ότι ο κ. Τσίπρας φοβάται αυτά που πιθανώς θα αποκαλυφθούν στην προανακριτική για την Novartis. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

 

Είπα το αυτονόητο. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το αποτέλεσμά της. Όμως σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας δεν δικαιούνται να κουνάνε το δάχτυλο. Αυτοί που έστησαν μια απίστευτη σκευωρία και «κρέμασαν στα μανταλάκια» δέκα πολιτικούς αντιπάλους τους, χωρίς στοιχεία, αποδίδοντάς τους ψευδώς «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους», έρχονται τώρα και μιλούν για ρεβανσισμό. Το γεγονός ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερούν τις διαδικασίες, όπως συνέβη με την επιμονή παρουσίας στην αίθουσα των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, προκαλεί ερωτήματα. Ίσως όντως ο κ. Τσίπρας να φοβάται αυτά που πιθανώς έρθουν στο φως τις επόμενες μέρες. Όπως και να’ χει, η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό θα υλοποιηθεί στο έπακρο. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έστησαν μια σκευωρία και θα πέσουν οι ίδιοι μέσα.

 

 

Η εκτίμησή σας για τη σκευωρία Novartis είναι ότι το κατηγορητήριο μπορεί να επεκταθεί;

 

Δεν μπορώ να προκαταλάβω το έργο της επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση. Η δικογραφία μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμπληρωθεί με ό,τι στοιχείο προκύψει στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει τις εξουσίες της εισαγγελικής αρχής. Είναι δεδομένο πως εφόσον, κατά το στάδιο της έρευνας, προκύψουν στοιχεία και για άλλα, επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στην υπόθεση, προφανώς το κατηγορητήριο μπορεί και πρέπει να επεκταθεί. Η Νέα Δημοκρατία κινείται απόλυτα θεσμικά. Θα προχωρήσουμε με στοιχεία και όχι με ρεβανσισμούς και κυνήγι μαγισσών. Κάποιοι μιλούσαν δήθεν για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και διαψεύδονται πανηγυρικά από τις μέχρι τώρα εξελίξεις.  

 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει το δόγμα "νόμος και τάξη παντού". Τι απαντάτε;

 

Η Ν.Δ. είχε θέσει εξ αρχής τρεις προτεραιότητες, μία από τις οποίες ήταν η αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες. Αυτή τη δέσμευση έρχεται πλέον, ως Κυβέρνηση, να κάνει πράξη. Παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια νοσηρή κατάσταση, με στήριξη του ασύλου της ανομίας και της παρανομίας στα πανεπιστήμια, καθώς και με τον υψηλό βαθμό κινδύνου στις γειτονιές της Αθήνας και της περιφέρειας. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει και πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες, προκαλώντας την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνουμε με τις γιάφκες των τρομοκρατών και των κουκουλοφόρων, των κατασκευαστών μολότοφ, των διακινητών ναρκωτικών και των λαθρέμπορων στα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Η αστυνομία επεμβαίνει όπου και όπως χρειάζεται για να εφαρμόσει τον νόμο και δεν ξεφεύγει των ορίων, όπως προσπαθεί να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενημερώνουμε τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του ότι η κανονικότητα επανέρχεται στη χώρα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι στο χώρο της εργασίας φέρνετε τον "εργασιακό μεσαίωνα". Πως το σχολιάζετε;  

 

Καλά θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει απόφαση ότι δεν διαθέτει το «μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας». Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι δουλειές και αυτές προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ξεμπλοκάροντας δυναμικά επενδυτικά σχέδια τα οποία υπονομεύονταν από ιδεοληπτικές εμμονές του κ. Τσίπρα. Από την πρώτη στιγμή έχουμε ταχθεί υπέρ ενός νέου συµβολαίου ανάµεσα στους επιχειρηµατίες και τον κόσµο των εργαζοµένων. Σας θυμίζω επίσης ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τους εργοδότες να µη διανοηθούν να παρεκκλίνουν των διατάξεων της εργατικής νοµοθεσίας, επισημαίνοντας ότι πρακτικές όπως η «μαύρη» εργασία, οι καθυστερήσεις στις πληρωµές, η µισθολογική συµπίεση υπό την απειλή απόλυσης ή η καταστρατήγηση των κανόνων υγιεινής δεν θα γίνονται ανεκτές. Παράλληλα, έχουμε ξεκαθαρίσει πως η χορήγηση φορολογικών και άλλων κινήτρων προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να συµβαδίζει µε τη δέσµευση των επιχειρηµατιών να καθιστούν τους εργαζοµένους τους µέρος της επιτυχίας τους. Επί της ουσίας, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους. Συνεπώς, οι λαϊκίστικες κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν κανέναν.