Στην εφημερίδα «Καρφί» και το δημοσιογράφο Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας. Πως θα το αξιοποιήσετε το γεγονός αυτό;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη πατήσει το κατώφλι της αυτοδυναμίας και οι Έλληνες, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%,  πιστεύουν ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Η δυναμική αυτή θα κορυφωθεί αμέσως μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές, καθώς οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη σιγουριά και την αβεβαιότητα, τη σταθερότητα ή την αστάθεια, την ασφάλεια ή την ανασφάλεια, τη νέα προοπτική ή την καθήλωση στο τέλμα.

Αν η αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές δεν έρθει τότε ποιες θα είναι οι συνεργασίες που θα επιζητήσετε; Με την κυρία Γεννηματά είστε πιο κοντά ιδεολογικά;

Όπως έχει ο Πρόεδρός μας, ο Κ. Μητσοτάκης, ακόμη και με αυτοδυναμία, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες. Η χώρα, ωστόσο, έχει ανάγκη από σταθερότητα και σιγουριά, μακριά από κάθε ενδεχόμενο ακυβερνησίας, που επίμονα επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φέρει χάος. Και γι’ αυτό η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι εθνική αναγκαιότητα.
 
Ποια είναι τα σχέδια σας για το ελληνικό επιχειρείν; Ποιες προοπτικές θα του δώσετε για να ανακάμψει;

Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, χρειάζεται νέες επενδύσεις, νέα επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Μόνο έτσι θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα για το κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα και μόνο έτσι θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες, νέες προοπτικές για όλους τους Έλληνες. Για αυτό ακριβώς βασικό πρόταγμα της οικονομικής πολιτικής μας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση νέων άμεσων επενδύσεων. Δεσμευτήκαμε να προωθήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να επισπεύσουμε ώριμες αποκρατικοποιήσεις και να μειώσουμε δραστικά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, όμως, θα εργαστούμε και για να αποκτήσουμε μια δημόσια διοίκηση που ακούει πραγματικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Για ένα Κράτος που δεν θα πνίγει την ιδιωτική δημιουργία, που θα αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία, που θα είναι αρωγός, και όχι τροχοπέδη στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Κύριε Λαζαρίδη είστε Μακεδόνας, πως αντιλαμβάνεστε εσείς το ζήτημα που έχει προκύψει για την ονοματολογία των Σκοπίων. Ποιες θα είναι οι κινήσεις της ΝΔ όταν θα είναι η κυβέρνηση της χώρας;

Αρκούν οι τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ ότι στο μέλλον θα διδάσκεται ακόμη και στην Ελλάδα η δήθεν «μακεδονική» γλώσσα, για να αντιληφθεί και ο τελευταίος Έλληνας πόσο επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.  Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι οι Σκοπιανοί παραβιάζουν ακόμη και αυτή την επαίσχυντη συμφωνία, αρνούμενοι να αλλάξουν το άρθρο 36 που μιλά για «μακεδονικό» λαό. Όμως! Ακόμη και χωρίς τις παρασπονδίες αυτές οι παραχωρήσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας επιφυλάσσουν αρνητικές συνέπειες. Ο συνδυασμός ονόματος, γλώσσας και εθνότητας, όπως προβλέπονται στη συμφωνία, δεν σταματά, αλλά ενισχύει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας.  Δεν πρόκειται, λοιπόν, να ψηφίσουμε την κύρωσή της σε καμιά περίπτωση. Ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως Κυβέρνηση. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτούμε εκλογές πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Με κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, μόνη ελπίδα είναι να μπλοκάρουν τη συμφωνία οι Σκοπιανοί.

Ποιες είναι οι σχέσεις για τις νευραλγικές περιοχές της χώρας όπως η Θράκη και η Ήπειρος; Πως θα δράσετε σε αυτές τις περιοχές τι να περιμένουν οι κάτοικοι;

Το μήνυμα της επανεκκίνησης είναι για ολόκληρη τη χώρα. Και ιδιαίτερα για τις ακριτικές περιοχές της Πατρίδας μας που είδαν την πλήρη εγκατάλειψη τα τελευταία χρόνια. Πέρα τον οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας επεξεργαζόμαστε ειδικά περιφερειακά σχέδια που δίνουν απάντηση στα προβλήματα και αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας της χώρας.

«Αυτό μας προικοδότησαν οι προηγούμενοι», είναι φράση που χρησιμοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις.  Θεωρείτε ότι οι επόμενες εκλογές σηματοδοτούν αλλαγή σελίδας και από τις παλιές λογικές; Τι θα φέρει ο «ερχομός» του Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου;

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κ. Τσίπρας θα αφήσει τη χώρα διαλυμένη. Όμως αυτό δεν πρόκειται  να αποτελέσει για μας άλλοθι. Γνωρίζουμε  ότι δεν θα υπάρχει πίστωση χρόνου από τους πολίτες οι οποίοι θα θέλουν γρήγορα να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα και τη χώρα να αλλάζει σελίδα. Ο «ερχομός» του Κυριάκου  Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου θα φέρει μια άλλη σελίδα, μια άλλη αντίληψη, μια άλλη προοπτική για την Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή θα δρομολογήσει τις αποφάσεις για την Ελλάδα που αξίζουμε, που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες. Και σύντομα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, θα τις κάνει πράξη.

Ποια εκτιμάτε πως είναι τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πως θα τα διορθώσετε την επόμενη ημέρα;

Δυστυχώς η ζημιά που προκάλεσε στη χώρα η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν επουλώνεται εύκολα. Μη ξεχνάμε ότι το έγκλημα που διέπραξαν το Καλοκαίρι του 2015 ξεπερνά τα 100 δις ευρώ. Έκοψαν τα πόδια της χώρας εκεί που πήγαινε να περπατήσει. Έκοψαν με το νόμο Κατρούγκαλου όλες τις νέες συντάξεις. Έκοψαν βασικά κοινωνικά επιδόματα, όπως το ΕΚΑΣ, το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα πολυτεκνικά επιδόματα. Επέβαλαν αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές. Επέβαλαν μια ληστρική φορολογία που τσάκισε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και γονάτισε τη μεσαία τάξη. Παρέδωσαν ταυτόχρονα τη χώρα στην ανομία, έφεραν χάος στα πανεπιστήμια, διέλυσαν το σύστημα υγείας. Και τώρα πανικοβλημένοι από την κατάρρευσή τους επιχειρούν να σπρώξουν την κοινωνία στην πόλωση, το φανατισμό, το διχασμό. Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων που θα φέρει δυναμική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, θα δημιουργήσει ευκαιρίες.

Πως θα πρέπει να παραμεριστούν οι ακραίες απόψεις στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία από τους πολίτες;

Χρειάζεται πρώτα από όλα να αποκαταστήσουμε την χαμένη αξιοπιστία της πολιτικής, αλλά και να δουλέψουμε για να ξαναγεννηθεί η προσδοκία για το καλύτερο. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ το κακό που προκαλεί στη χώρα, επενδύοντας στην πόλωση και το φανατισμό, τη λάσπη και την απόπειρα διασυρμού των πολιτικών δυνάμεων. Διότι είναι αυτές ακριβώς οι πολιτικές, που τροφοδοτούν τα άκρα και τις ακρότητες. Και οι πολιτικές αυτές είναι επικίνδυνες για την ίδια τη Δημοκρατία.  

Τέλος, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για την επόμενη ημέρα;

Πιστεύω ότι οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Αντί να μοιραζόμαστε τη μιζέρια, ας διεκδικήσουμε την προοπτική μιας καλύτερης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας με ισχυρή ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς, κοινωνικά δίκαιης και εθνικά περήφανης. Με αυτούς τους στόχους θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και σίγουρα θα καταφέρει.