Στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontra News» και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου

Πατήστε εδώ για να δείτε το απόκομμα της συνέντευξης

Σας κατηγορούν ότι στο θέμα των φονικών πυρκαγιών κατηγορούσατε την κυβέρνηση χωρίς να αναλάβετε καμία ευθύνη για τα δικά σας χρόνια διακυβέρνησης. Τι απαντάτε;

Ακούσαμε πράγματι τον Πρωθυπουργό να λέει πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου και ταυτόχρονα να διακηρύσσει πως για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Απογείωσε, με λίγες λέξεις, το δόγμα «για όλα φταίνε οι άλλοι» και απέδειξε έλλειμμα συναίσθησης των ευθυνών του. Τι να περιμένει, όμως, κανείς από εκείνους που τα μεσάνυχτα της μαύρης Δευτέρας είχαν την άνεση να στήσουν, στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, μια παράσταση κυνισμού και αναλγησίας που συνιστούσε ύβρι στους νεκρούς και πρόκληση σε ολόκληρη την Κοινωνία. Ρωτούσε ο κ. Τσίπρας πόσες ήταν οι εστίες της φωτιάς, προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του για «ασύμμετρο φαινόμενο». Ρωτούσε τι ώρα θα πετάξουν τα αεροπλάνα λες και δεν ήξερε. Ρωτούσε ποιες χώρες θα βοηθήσουν την ώρα που η φωτιά είχε σβήσει. Και όταν ο κ. Πολάκης του είπε «έχουμε κάποιους βαριά τραυματισμένους», εκείνος άλλαζε κουβέντα και ρωτούσε τι αέρα θα κάνει την επόμενη μέρα. Και όλα αυτά τη στιγμή που πνίγονταν άνθρωποι στη θάλασσα και ήξεραν πολύ καλά ότι είχαμε δεκάδες νεκρούς. Οι ίδιοι, άλλωστε, είχαν ζητήσει 40 σάκους για σορούς και είχαν συγκροτήσει ειδική ομάδα για την αναγνώριση των νεκρών. Σε ό,τι μας αφορά αφενός αποφύγαμε κάθε κριτική τις πρώτες μέρες, ώσπου οι ίδιοι άρχισαν να ξιφουλκούν κατά πάντων και αφετέρου ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, έκανε λόγο για παθογένειες του παρελθόντος. Μην πάνε, όμως, να αποδώσουν τις ευθύνες στους νεκρούς και τις οικογένειές τους. Δεν είπαν άλλωστε ούτε γιατί οι πρώτες αποφάσεις τους το 2015 αφορούσαν στην αναβολή προβλεπόμενων κατεδαφίσεων, ούτε γιατί δεν προχώρησαν στην εκτέλεση 1.630 τελεσίδικων αποφάσεων για κατεδαφίσεις.

Δεν νομίζεται ότι και με τις παραιτήσεις που έγιναν αλλά και τις αλλαγές στην Πολιτική Προστασία η κυβέρνηση απαντά άμεσα στις επικρίσεις σας; Απέδωσε ευθύνες όπως ζητούσατε…

Στην αρχή επέμεναν πως αναζητούσαν αλλά δεν έβρισκαν λάθη. Άργησαν να καταλάβουν ότι προκαλούσαν έτσι την κοινωνία. Και όταν το κατάλαβαν είπαν να εκτρέψουν τη συζήτηση στα αυθαίρετα και να πάνε σε παραιτήσεις. Όλα με γνώμονα την επικοινωνία και την προστασία της εικόνας του κ. Τσίπρα. Ματαιοπονούν, όμως. Διότι το μαύρο θέατρο που έστησε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο κυνισμός και η αναλγησία που εξέπεμψε τη νύχτα εκείνη  θα στιγματίζουν την πολιτική του διαδρομή για πάντα. Πολύ περισσότερο όσο συνεχίζει να καμώνεται πως δεν κατάλαβε τι έκανε και να μην ζητά συγνώμη για την επικοινωνιακή εκείνη αθλιότητα.  


Έρχεται η έξοδος από τα μνημόνια. Εξακολουθείτε να ζητάτε εκλογές;


Εάν η Κυβέρνηση νομίζει πως την πιστεύει ο κόσμος, ας ζητήσει τη γνώμη και την απόφασή του. Να πουν οι πολίτες τι πιστεύουν για τους ισχυρισμούς της και ποιους εμπιστεύονται να πάνε τη χώρα στο ξέφωτο. Ξέρει, ωστόσο, πως όταν διακηρύσσει πως τελειώνει το τρίτο, το δικό της δηλαδή, Μνημόνιο, ψεύδεται για άλλη μια φορά. Διότι πράγματι, στις 20 Αυγούστου, τελειώνει το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν τελειώνει, συνεχίζεται το Μνημόνιο. Και συνεχίζεται με αυστηρή εποπτεία και δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5%, για νέα μέτρα 5,1 δις ευρώ, για νέες περικοπές συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου. Το λέει τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» που έστειλε τον περασμένο Μάιο στο Eurogroup όσο και η Κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε λίγο αργότερα.

Τι ακριβώς σας ανησυχεί την επόμενη μέρα της μεταμνημονιακής εποχής;

Πρώτ’ απ’ όλα δεν μπαίνουμε σε μεταμνημονιακή εποχή, καθώς έχουμε μπροστά μας πολύ επώδυνα μνημονιακά μέτρα που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ για τα επόμενα δύο χρόνια. Με αυτή την Κυβέρνηση, όμως, δεν ξέρεις από πού να φυλαχτείς. Το έγκλημα του 2015 που στοίχισε πάνω από 100 δις ευρώ, η εθνική τραγωδία στο Μάτι με σχεδόν 100 νεκρούς και η συμφωνία των Πρεσπών που παραδίδει στους Σκοπιανούς «μακεδονική» ταυτότητα» και γλώσσα, προειδοποιούν πως δεν μπορεί παρά να ανησυχούμε σε όλα μέτωπα. Φαίνεται, ήδη, πως το μόνο που τους απασχολεί είναι ο φανατισμός, η πόλωση και ο διχασμός. Δεν θα τα καταφέρουν, όμως. Γιατί οι Έλληνες τους είδαμε στην πράξη και τους ξέρουμε πια πολύ καλά. Ένα μόνο μπορούν να προσφέρουν στον τόπο. Εκλογές αύριο το πρωί. Πριν βρει την Πατρίδα μας κι άλλο κακό.

Τι να περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ.;

Την αλήθεια για τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά και για το δρόμο που μπορούμε να πάρουμε, με μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το όραμα και το σχέδιό μας για τα επόμενα κρίσιμα  χρόνια. Για την Ελλάδα που αξίζουμε, που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε, όλοι μαζί οι Έλληνες. Μια συγκροτημένη πρόταση για ένα αναπτυξιακό άλμα που θα φέρει νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες - καλύτερα αμειβόμενες - θέσεις δουλειάς. Και βέβαια ένα καλύτερο κράτος, αρωγό και όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Μια πρόταση ρεαλιστική και συνάμα ελπιδοφόρα, χωρίς φτιασιδώματα, κούφιες κουβέντες και λόγια τ’ αέρα. Ούτε λέξη παραπάνω από όσα θέλουμε και πράγματι μπορούμε να κάνουμε.