Στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο

Πατήστε εδώ για να δείτε το απόκομμα της συνέντευξης

Μετά τις φονικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην "καρατόμηση" του Υπουργού Προστασίας του Πολίτης, του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ξεκινά διαδικασία για κατεδάφιση αυθαιρέτων μέσα σε δάση. Σας ικανοποιεί η αντίδρασή της;

Ακόμη και την ώρα της τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας αποφάσιζε με στόχο την επικοινωνία και όχι την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το ίδιο κάνει και τώρα. Δεν μπορεί, όμως, ούτε να απαλλαγεί από το στίγμα μιας εκατόμβης νεκρών με καρατομήσεις εκείνων που έψαχναν και δεν έβρισκαν λάθη, ούτε να επιρρίψει – όπως ήδη επιχειρεί – την ευθύνη στα θύματα. Είναι, άλλωστε ο ίδιος δράστης της ύβρεως που διεπράχθη τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου με την χυδαία παράσταση της δήθεν σύσκεψης, όπου όλοι προσποιούνταν τους ανήξερους για τους θανάτους και συζητούσαν περί άλλα, αδιαφορώντας για όσα δραματικά συνέβαιναν την ίδια εκείνη στιγμή. Δεν μπορεί, όμως, να καλύψει την ανικανότητα, τον κυνισμό και την ασέβεια προς τους νεκρούς, με απόπειρες αλλαγής ατζέντας. Ούτε με προκλητικές αποφάσεις για χάρη των τρομοκρατών, ούτε με εκτροπή της συζήτησης στα αυθαίρετα. Ας μην ξεχνά, άλλωστε, ότι ο τελευταίος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για τα αυθαίρετα προέβλεπε ρητά ότι αποκλείονται τακτοποιήσεις σε δασικές εκτάσεις και ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στην πολεοδόμηση. Το νόμο αυτό, τον ανανέωσε πέντε φορές η Κυβέρνησή του, χωρίς ωστόσο να αποδίδει τους πόρους που εισέπραττε στην Αυτοδιοίκηση. Είναι μάλιστα δικοί του υπουργοί, ο κ. Βούτσης και ο κ. Κουρουμπλής που ανέστειλαν, τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2015, προγραμματισμένες κατεδαφίσεις. Και είναι με ευθύνη της δικής του Κυβέρνησης που υπάρχουν σήμερα 1.639 ανεκτέλεστες αποφάσεις κατεδάφισης.

Αρκεί ένας καλύτερος συντονισμός από τη γραμματεία πολιτικής προστασίας για να αποφύγουμε ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον;

Απαιτείται ριζική αναμόρφωση της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε ένα συγκροτημένο επιτελείο ειδικών και έμπειρων - όχι κολαούζων και κομματικών - να έχει την ευθύνη της πρόληψης και του συντονισμού σε κρίσιμες ώρες. Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Οφείλουμε να απευθυνθούμε στους ειδικούς - όπως ήδη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - για να δούμε τα πάντα και να πάρουμε τώρα, όχι αύριο, τις αναγκαίες αποφάσεις. Να υπάρχουν ξεκάθαρες υποχρεώσεις και ευθύνες, τόσο για την κεντρική διοίκηση όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να μην χάνουμε καιρό. Να μην αναμηρυκάζουμε, χρόνια και χρόνια, τα ίδια. Οι πολιτικοί οφείλουμε να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς.

Σε δέκα μέρες έχουμε τυπικά την έναρξη της μεταμνημονιακής περιόδου. Αφήνει η χώρα την κρίση πίσω της;

Τελειώνει πράγματι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν τελειώνουν τα Μνημόνια. Μπαίνουμε στην περίοδο που η Ελλάδα θα δανείζεται από τις αγορές, αλλά θα συνεχίσει να επιβάλλει επώδυνα μέτρα. Όπως λέει ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το κείμενο που έστειλε στις 23 Μαΐου κάτω από τον τίτλο «Συμπληρωματικό Μνημόνιο» και όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισαν στις αρχές Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η Ελλάδα υποχρεούται να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022, αλλά και να επιβάλει, το 2019 και το 2020, νέες περικοπές στις συντάξεις και νέα μείωση του αφορολόγητου, που αφαιρούν από τους πολίτες συνολικό ποσό 5,1 δις ευρώ. Αφήνουμε πίσω μας τα χαμηλότοκα δάνεια των εταίρων μας, αλλά τα δύσκολα, ιδίως για τους πιο αδύναμους, είναι δυστυχώς μπροστά μας.  

Κατάγεστε από νομό της ανατολικής Μακεδονίας, την Καβάλα. Εκτιμάτε ότι έχει περάσει η αρχική οργή του κόσμου απέναντι στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ή οι πολίτες είναι ακόμα αγανακτισμένοι; Πως μπορεί η ΝΔ να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών;

Η Νέα Δημοκρατία – όπως επίμονα τονίζει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης – δεν πρόκειται να ψηφίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως Κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτο να αναγνωρίζεται στα Σκόπια «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Όπως είναι απαράδεκτο να μπαίνουν στην κρίση διεθνούς ομάδας ειδικών τα προϊόντα μας που έχουν μακεδονική επωνυμία. Όπως και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έσπευσε να παραδώσει στα Σκόπια δικαιώματα στην ελληνική Α.Ο.Ζ. Όμως. Εάν η κυβέρνηση κυρώσει τη συμφωνία, τα Σκόπια θα μπουν αμέσως στο ΝΑΤΟ, θα χαθεί το μόνο όπλο που είχε στα χέρια της η χώρα - το όπλο που κέρδισε με την απόφαση του Βουκουρεστίου η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή - και τα τετελεσμένα θα είναι βαριά για την Πατρίδα μας. Γι αυτό ακριβώς ζητούμε εκλογές εδώ και τώρα. Πριν προλάβουν να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και πριν προκαλέσουν άλλη καταστροφή στην πατρίδα μας.

Τι μπορεί να υποσχεθεί η ΝΔ στους εργαζομένους των 317 ευρώ, που πλέον έχουν ξεπεράσει τους 600.000;  

Πέρα από την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τρία πράγματα μπορούμε να δεσμευτούμε. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Κεντρική προτεραιότητα της αυριανής Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι νέες επενδύσεις, οι νέες επιχειρήσεις, οι νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα αλλάξει τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία. Και μόνο έτσι θα αρχίσουν να μειώνονται οι θέσεις μερικής απασχόλησης και να ανεβαίνουν οι μισθοί. Έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για ένα αναπτυξιακό σοκ και είμαστε έτοιμοι να τις κάνουμε πράξη. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το πετύχουμε. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα για όλους τους Έλληνες.