Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο: «Έγκριση σχεδίων Συμβάσεων στον τομέα της άμυνας για την τροποποίηση των υπό στοιχεία 016B/21 και 017Β/21 Συμβάσεων για την προμήθεια φρεγατών τύπου ‘’FDI HN’’ και την εν συνεχεία υποστήριξή τους»
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Η ασφάλεια της πατρίδας και η προστασία της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί στρατηγική επιλογή που υπηρετεί το ύψιστο καθήκον κάθε κυβέρνησης. Ειδικά σε μια χρονική συγκυρία, όπως η σημερινή και σε μια περιοχή, όπως αυτή της ανατολικής Μεσογείου, γεμάτη προκλήσεις και αστάθεια, η ρήση «αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Και αυτό το δόγμα ασπάζεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019, που εξουσιοδοτήθηκε από τον ελληνικό λαό να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο.
Η Ελλάδα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος. Με συστηματικό σχεδιασμό, με υπευθυνότητα και με απόλυτη επίγνωση της γεωγραφίας και της ιστορίας μας, προχωρήσαμε σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή συζήτηση. Η απόκτηση και η αναβάθμιση των νέων φρεγατών τύπου FDI HN – Belharra αποτελεί κορυφαίο κρίκο σε αυτήν την αλυσίδα ενίσχυσης. Μιλάμε για σύγχρονες, ολοκληρωμένες πλατφόρμες άμυνας που θα αποτελέσουν την αιχμή του στόλου μας, θα θωρακίσουν και θα δώσουν νέα πνοή στο Πολεμικό Ναυτικό και γενικότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, με ορίζοντα το 2030.
Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου εγκρίνονται:
Η τροποποίηση της Σύμβασης για την απόκτηση και της τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI HN, μαζί με τον συναφή εξοπλισμό της, καθώς και η τροποποίηση της Σύμβασης που αφορά την εν συνεχεία υποστήριξη όλων των φρεγατών του συγκεκριμένου τύπου.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο Στόλος μας θα έχει στα χέρια του τα πλέον σύγχρονα πλοία της κατηγορίας τους, με δικτυοκεντρικές δυνατότητες, αυξημένη κυβερνοασφάλεια, ικανότητα ενσωμάτωσης μη επανδρωμένων συστημάτων και με τον συνδυασμό όπλων που ανταποκρίνεται πλήρως στις επιχειρησιακές απαιτήσεις της χώρας μας.
Μέχρι το 2028, το Ναυτικό μας θα διαθέτει τέσσερις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, πλήρως επιχειρησιακές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν τόσο στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, όσο και στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και αναμφίβολα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούμε να αγνοούμε το πολιτικό και διπλωματικό υπόβαθρο που συνοδεύει την απόφαση αυτή. Η συμφωνία με τη Γαλλία, που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, ήταν ιστορική, γιατί για πρώτη φορά προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το Ισραήλ, με την Ιταλία. Η συζήτηση για πιθανή προμήθεια φρεγατών Bergamini από την Ιταλία και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Ρώμη δείχνουν ότι η χώρα μας δεν ενεργεί αποσπασματικά, αλλά υλοποιεί ένα συνεκτικό σχέδιο που συνδυάζει διπλωματία και άμυνα.
Και κανείς -φαντάζομαι- δεν ξεχνά τι άλλο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά και συνοπτικά αναφέρω:
- 24 νέα μαχητικά Rafale εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία.
- Τα F-16 αναβαθμίζονται σε επίπεδο Viper.
- Έχει δρομολογηθεί η απόκτηση 20+20 μαχητικών F-35.
- Προμηθευτήκαμε νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, UAV Heron και νέες τορπίλες.
- Ενισχύσαμε την εκπαίδευση με το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.
- Δώσαμε ανάσα στην αμυντική μας βιομηχανία που ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης.
- Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, αυξήσαμε τους μισθούς και τα επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Και παρουσιάσαμε ένα πολυετές πρόγραμμα αμυντικών επενδύσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.
Αυτά δεν είναι θεωρίες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πραγματικά αποτελέσματα.
Κι όμως, απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα κόμματα της μιζέριας, της στείρας άρνησης, αλλά και του ψευτοπατριωτισμού, σε κάθε ευκαιρία ασκούν κριτική χωρίς ρεαλιστικά επιχειρήματα και με μόνο γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον.
Ναι, το κόστος είναι υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές συμβάσεις. Όμως αυτό δεν οφείλεται σε καθυστερήσεις ή σε έλλειψη σχεδιασμού, αλλά ακριβώς στο γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε καλύτερες δυνατότητες και πιο ισχυρό πακέτο υποστήριξης. Οι αναβαθμίσεις αυτές δεν αποτελούν πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα, για να παραδώσουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις ένα οπλικό σύστημα αντάξιο των προκλήσεων του 21ου αιώνα.
Όσο για τα επιχειρήματα περί «κούρσας εξοπλισμών», ας είμαστε σαφείς: μια χώρα με γεωγραφία όπως η δική μας, με χιλιάδες νησιά και με γνωστές απειλές στην ευρύτερη περιοχή, οφείλει να εκσυγχρονίζει το Ναυτικό της και να το διατηρεί σε απόλυτη ετοιμότητα. Η διπλωματία χρειάζεται ισχυρά μέσα πίσω της για να είναι πειστική. Και σήμερα, αυτά τα μέσα τα διασφαλίζουμε.
Τέλος, υπάρχει και η διάσταση της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής. Με τη νέα σύμβαση, η εγχώρια συμμετοχή στην τέταρτη φρεγάτα φτάνει το 25%, κάτι που σημαίνει δουλειές, τεχνογνωσία και προοπτική για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα άμεσο, μετρήσιμο όφελος για την εθνική οικονομία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Η αλήθεια είναι μία: η άμυνα χτίζεται με πράξεις, με αποφάσεις, με εξοπλιστικά προγράμματα που φέρνουν απτά αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση είτε καταγγέλλει, είτε αμφισβητεί, είτε σιωπά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, επιλέγει να μένει κολλημένη στο παρελθόν της αδράνειας.
Και θα πω το εξής: Όποιος αδυνατεί να στηρίξει την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, όποιος αδυνατεί να δει ότι η Ελλάδα πρέπει να θωρακιστεί τώρα, αυτόματα αποδυναμώνει το εθνικό μας μέτωπο.
Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές μήνυμα:
Η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να παίξει με την ασφάλειά της ούτε να παραμένει θεατής των εξελίξεων.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε την άμυνα στην κορυφή των προτεραιοτήτων και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Σήμερα, με την τέταρτη φρεγάτα Belharra, το Πολεμικό Ναυτικό κάνει άλμα δεκαετιών και τοποθετείται στην πρώτη γραμμή της ναυτικής τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Η απόφαση αυτή είναι προϊόν υπεύθυνου σχεδιασμού, σκληρών διαπραγματεύσεων και στρατηγικής διορατικότητας. Και είμαι βέβαιος ότι θα τύχει της ευρύτερης στήριξης που αξίζει, γιατί υπερβαίνει κομματικά όρια και υπηρετεί μόνο έναν σκοπό: το εθνικό συμφέρον.
Η Ελλάδα μεγαλώνει, δυναμώνει, αποτρέπει. Και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, δεδομένου ότι η εθνική μας άμυνα είναι το θεμέλιο της ελευθερίας μας.
Σας ευχαριστώ.
