Ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Εθν. Άμυνας και Εξ. Υποθέσεων της Βουλής ως εισηγητής στη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ «Ρυθμίσεις θεμάτων του ΥΠΕΘΑ»

Κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν θα μακρηγορήσω.

Θα ήθελα να κλείσω αυτόν τον κύκλο της εισηγητικής μου αρμοδιότητας σχεδόν όπως τον ξεκίνησα, γιατί νομίζω ότι έχει κάποια αξία.

Η κατάσταση στη γειτονιά μας είναι γνωστή. Εκτός των υπολοίπων πάγιων απειλών, οι πρόσφατες προκλήσεις που δεχόμαστε ως χώρα, εντάσσονται σε μια στρατηγική από την πλευρά της Τουρκίας που θεωρούμε ότι θα παραμείνει για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οφείλουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να την αναλύουμε διαρκώς. Και οφείλουμε να εμπεδώσουμε την αντίληψη προς τους γείτονές μας ότι τίποτα δεν πρόκειται να μένει αναπάντητο από την πλευρά μας.

Η συγκεκριμένη κατάσταση μας δίνει ακόμα μία αφορμή να συνειδητοποιήσουμε ότι στην παρούσα συγκυρία το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και η αποτρεπτική μας δυνατότητα οφείλει να βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, καθώς αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ισχύος. 

Και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι πλέον σαφές – όπως φάνηκε και από την συζήτηση που είχαμε μέχρι τώρα - ότι όχι μόνο η ρύθμιση του άρθρου 1 για τα μαχητικά αεροσκάφη F - 16, αλλά και όλων των υπολοίπων άρθρων, αποτελούν μία αναγκαιότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Γιατί πετυχαίνουμε την πολυπόθητη, αναγκαία και επιβεβλημένη επικαιροποίηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας με τρόπο που παράλληλα εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. 
Ταυτόχρονα, οι προτεινόμενες διατάξεις συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα της άμυνας με την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των προσφερόμενων μέσων και διαδικασιών για την αναβάθμιση του αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, αντιμετωπίζονται επείγοντα ζητήματα στρεβλώσεων της υφιστάμενης νομοθεσίας και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή σταδιοδρομική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας, που προωθείται με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, κατοχυρώνουν θεσμικά την ισότητα και τη διαφάνεια, προάγοντας την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Είναι κομβικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας να φροντίζουμε να κρατάμε οξυμμένα τα αντανακλαστικά μας αναφορικά με τις αμυντικές μας δυνατότητες. Και να το κάνουμε αυτό με τρόπο που να  επωφελείται η ελληνική αμυντική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Τόσο αναφορικά με την εργασιακή ασφάλεια όσο και με την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας.

Με δεδομένο αυτό, θεωρώ ότι - όπως είχα πει και στην πρωτολογία μου - αυτό που διατρέχει κάθετα αυτό το σχέδιο νόμου και τη διευθέτηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η εθνική ευθύνη. Το παρόν σχέδιο νόμου έχει αποκτήσει μία εθνική διάσταση. Και προς αυτήν την κατεύθυνση χαιρετίζω την υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γιατί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αξία όταν αντανακλά την δύναμη της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας.

Κλείνοντας, απλά να πω, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συνεδριάσεων ότι με αυτόν τον τρόπο όλοι που από την περασμένη Παρασκευή χειριστήκαμε το ζήτημα αυτό, καθώς και η θεσμική υπευθυνότητα που επέδειξαν όλες και όλοι οι συνάδελφοι,  αλλά και με τη θετική μας ψήφο θα μπορούμε να λέμε μετά από χρόνια: Ναι έκανα το καθήκον μου απέναντι στους συμπολίτες μου που με εξέλεξαν, απέναντι στο θεσμό που υπηρετώ και πάνω απ’ όλα απέναντι στην πατρίδα.

Σας ευχαριστώ.