Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία ‘Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα’, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις».
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Βλέπω πολλά χαμόγελα στην πλευρά των κομμάτων της Αντιπολιτεύσεως. Απλά σπεύδω να τους πω ότι γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Το 2027, στις εθνικές εκλογές, είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες για μία ακόμη φορά θα στείλουν στην κυβέρνηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία κι εσάς στην αντιπολίτευση.
Θέλω να κάνω, κατ’ αρχάς και πριν μπω στο νομοσχέδιο, κάποια σχόλια γι’ αυτά τα οποία έχουν ακουστεί σήμερα. Τοποθετήθηκα, βεβαίως, και το πρωί, αλλά θέλω πολύ ύ σύντομα να τα επαναλάβω.
Κατ’ αρχάς, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η κυβερνητική παράταξη αυτό το οποίο είχε επισημάνει από την αρχή είναι ότι θέλουμε τη δημιουργία εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπή για να τα δούμε όλα από το 1998, με δεδομένο ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μία διαχρονική και διακομματική υπόθεση και εάν προκύψουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να πάμε σε προανακριτική, εδώ είμαστε να τα δούμε.
Μάλιστα, είχαμε ζητήσει από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να αποσύρουν τις προτάσεις τους, να στηρίξουν την πρόταση της εξεταστικής επιτροπής, ούτως ώστε να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Να έρθουν πρώην Υπουργοί, πρώην Υφυπουργοί, πρώην Πρόεδροι του οργανισμού, να έρθουν οι ιδιωτικές εταιρείες που φαίνεται ότι ειδικά η Gaia Επιχειρείν, που διαχειρίζεται τα κέντρα υποδοχής των δηλώσεων, αποτελεί τη μήτρα συνολικά του προβλήματος.
Τελικά, όπως σας είπα και το πρωί, αντί να αποσύρεται τις προτάσεις σας, φροντίσατε και αποσύρετε τους Βουλευτές σας χθες το βράδυ και σήμερα έρχεστε και μας ασκείτε κριτική, ειδικά άκουσα και τον κ. Ανδρουλάκη, άκουσα και τον κ. Φάμελλο, για το ζήτημα -λέει- της επιστολικής ψήφου. Μα, ανατρέχοντας στις υπηρεσίες της Βουλής, στις δύο τελευταίες συνόδους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε πενήντα επτά περιπτώσεις ονομαστικών ψηφοφοριών. Επιστολική ψήφο, λοιπόν, χρησιμοποίησε στο 55% η Νέα Αριστερά, 47% ο ΣΥΡΙΖΑ, 42% το ΠΑΣΟΚ και 22% η Νέα Δημοκρατία. Άρα, εσείς που κάνετε υπερβολική χρήση της επιστολικής ψήφου έρχεστε σήμερα εδώ και μας ασκείτε κριτική. Εγώ πραγματικά αυτά τα πράγματα δεν τα αντιλαμβάνομαι.
Επίσης, είδα ένα τρομερό άγχος από την πλευρά του κ. Φάμελλου, αλλά θα έλεγα και από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη, για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελέγχει τους Βουλευτές και κατά συνέπεια η Κυβερνητική Πλειοψηφία είναι ισχυρή. Μην έχετε καμία αμφιβολία. Πρόσφατα η πρότασή μας για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής υπερψηφίστηκε με εκατόν εξήντα έξι ψήφους, που σημαίνει ότι η ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος είναι αρραγής.
Τώρα από εκεί και πέρα, έχετε την ευκαιρία στις αρχές Σεπτεμβρίου που κλείνει το εξάμηνο από την πρόταση δυσπιστίας την οποία είχατε καταθέσει συρόμενοι πίσω από την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και είδατε τα αποτελέσματα τα δημοσκοπικά, μπορείτε λοιπόν να καταθέσετε την πρόταση μομφής -ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα- για να δείτε εάν η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι ενωμένη και ισχυρή.
Θέλω, επίσης, να κάνω κι ένα σχόλιο με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο, τον πολιτικό κατ’ αρχάς Ευάγγελο Βενιζέλο και βεβαίως τον πανεπιστημιακό δάσκαλο. Εγώ δεν είμαι συνταγματολόγος, δεν είμαι και νομικός και μάλιστα χθες με έψεξε με μία λουδοβίκεια λογική ο κ. Μάντζος, ασκώντας κριτική και σε μένα και στη Νέα Δημοκρατία γιατί ενώ έχει πενήντα έναν νομικούς επέλεξε έναν δημοσιογράφο για να είναι εισηγητής και μάλιστα με έναν υποτιμητικό τρόπο.
Θέλω να πω λοιπόν ότι ο κ. Βενιζέλος είναι φανερό ότι συγχέει την απαρτία με την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, όχι ως απαρτία, αλλά ως ελάχιστη πλειοψηφία. Αυτό τι συνομολογεί; Συνομολογεί ότι δεν απαιτείται η παρουσία εκατόν πενήντα ένα Βουλευτών για την έγκυρη λήψη της απόφασης.
Κι επειδή έκανε και μία επίκληση στο 2008 και το 2009, θέλω να επισημάνω ότι η αναφορά του κ. Βενιζέλου δεν λαμβάνει υπόψιν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Τότε δεν έγινε ψηφοφορία επί διαδικαστικού θέματος. Αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο, χθες δεν υπήρξε απουσία Βουλευτών της Συμπολίτευσης οι οποία εκπροσωπούντο κανονικά στην Αίθουσα και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Μηταράκη και από τους Βουλευτές μας και βεβαίως από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης λίγο πολύ μας είπε ότι φεύγουμε. Κοιτάξτε, εγώ θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αυτό τον μικρομεγαλισμό. Ενώ η Κυβέρνηση παραμένει δημοσκοπικά σταθερά ή αυξομειώνονται τα ποσοστά της, το ΠΑΣΟΚ συνεχώς πέφτει. Άρα το πιθανότερο το οποίο μπορεί να συμβεί το 2027 είναι το να ψάχνετε για Αρχηγό. Άρα, αυτή την έπαρση και την αλαζονεία, παρακαλώ πάρα πολύ, να μην την έχετε.
Επίσης, άκουσα τον κ. Φάμελο να λέει πάλι τα γνωστά, λίγο πολύ ότι είμαστε ένα καθεστώς, πρόσφατα μας είπε ότι είμαστε «καμόρα», ότι είμαστε μαφία, ότι είμαστε γεμάτο σκάνδαλα.
Θέλω έτσι πολύ γρήγορα να υπενθυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι. Γιατί, ξέρετε, δεν ξεχνάμε και κυρίως δεν ξεχνάει ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό δημοσκοπικά είσαστε στο 5%. Έχετε το θράσος και μιλάτε εσείς για σκάνδαλα; Να σας θυμίσω, κύριε Γιαννούλη, επειδή πάντα με κάποιους εξυπνακισμούς πιστεύετε ότι μπορείτε να μας κάμψετε. Πάμε να δούμε τώρα, υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, Νίκος Παππάς, 13-0. Εργολαβίες φάντασμα στην Πατρών-Πύργου με βοσκοτόπια της Ιθάκης και τον κ. Καλογρίτσα. Θαλασσοδάνεια της Τράπεζας Αττικής, με τα οποία ο κ. Καλογρίτσας ήθελε να πάρει τηλεοπτικές άδειες. Σκευωρία Novartis, με τον Παπαγγελόπουλο καταδικασμένο. Αρτεμίου, ειδικός στη δημιουργία offshore εταιρειών, με τον οποίο πήγαινε ο κ. Νίκος Παππάς στη Βενεζουέλα για αγροδιατροφικά προϊόντα. Πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Εκσυγχρονισμός P-3Β των αεροσκαφών αεροναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού που ενώ βουλιάζετε τη χώρα, ο κ. Καμμένος πήγαινε και έκανε συμφωνίες 500 εκατομμυρίων ευρώ. Κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό και βεβαίως ένα από τα κορυφαία, το γεγονός ότι πήγατε να πουλήσετε το 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ήρθε η Κομισιόν, σας το απαγόρευσε και όταν ξαναβγήκε σε διαγωνισμό η τιμή ήταν υπερδιπλάσια αυτής που θέλατε να πουλήσετε, χωρίς διαγωνισμό. Και έρχεστε σήμερα και μιλάτε εσείς για αυτήν την παράταξη; Θα πρέπει πραγματικά να ντρέπεστε.
Έρχομαι τώρα στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Την άκουσα πριν με πολύ μεγάλη προσοχή. Μας είπε ότι πολιτεύεται με καλοσύνη και αγάπη. Εγώ χθες το πρωί ήρθα εδώ και έκανα μια πολύ καθαρή τοποθέτηση καταδίκης για μια απαράδεκτη συμπεριφορά της κ. Κωνσταντοπούλου σε μια δημοσιογράφο, η οποία έτυχε πριν είκοσι χρόνια να παντρευτεί έναν σημερινό Υφυπουργό της Κυβέρνησης, τον κ. Μυλωνάκη. Αναφέρομαι στην κ. Τίνα Μεσσαροπούλου. Βεβαίως άσκησα κριτική για την απουσία του διορισμένου από την ίδια συντρόφου της ως Βουλευτή, ο οποίος είναι απών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Βέβαια είδα σήμερα, μετά τα χτεσινά, τον έφερε τον άνθρωπο εδώ και μάλιστα είναι και ειδικός αγορητής.
Ακούστε, λοιπόν, τώρα όμως. Εμένα μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πήρε μια θέση για να στηρίξει μια γυναίκα, μια σύζυγο, μια μητέρα δύο παιδιών. Κανένας σας. Σιωπή. Φοβάστε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και σέρνεστε πίσω της.
Ανοίγω μια παρένθεση εδώ. Πείτε της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Βουλής και ισχυρίζεται ότι είναι πάρα πολύ καλή, ότι ο κ. Βορίδης και ο κ. Αυγενάκης δεν ψήφισαν χθες, γιατί δεν πρέπει να ψηφίσουν. Μας είπε, όμως, ότι δεν ψήφισαν. Άρα, τι το ξέρετε; Δεν το ξέρει η ίδια λοιπόν.
Ακούστε, λοιπόν, τώρα να σας πω τι συνέβη χθες. Ήρθε, λοιπόν, η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία πολιτεύεται με καλοσύνη και αγάπη και καρδούλες και με αποκάλεσε «πολιτικό κατακάθι» και ποταπό υποκείμενο.
Λέω, λοιπόν, ότι όταν η κ. Κωνσταντοπούλου, που υποτίθεται αγαπάει και τις γυναίκες τις οποίες πάντα στην ουσία τις αντιμετωπίζει με έναν τρόπο, τον οποίο δεν θα ήθελα να τον χαρακτηρίσω από αυτό εδώ το Βήμα, είναι πραγματικά ντροπή, κανένα από τα κόμματα επίσης τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε έναν Βουλευτή να μην την καταδικάζετε.
Αλλά ακούστε και το καλύτερο τώρα, για να δείτε πως υποτίθεται η κ. Κωνσταντοπούλου αγαπάει τις γυναίκες. Λέει: «Τόλμησε, λοιπόν, ένας λεγόμενος Βουλευτής Λαζαρίδης» -λεγόμενος-, «φερόμενος δημοσιογράφος της Ελεύθερης Ώρας» -έχει μείνει εκεί ακόμα- «των δημοκρατικών δυνάμεων, δηλαδή ο εισηγητής σας. Έτσι ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία». Ακατάληπτα ελληνικά. «Ο εισηγητής σας είναι ο δημοσιογράφος της Ελεύθερης Ώρας» -το επαναλαμβάνει- «Λαζαρίδης, που η σύζυγος και η κόρη του είναι» -λέει- «μισθοδοτούμενες από τις εταιρείες της Ομάδας Αλήθειας» και ιστορίες.
Κοιτάξτε, η μαφία και η καμόρα τα γυναικόπαιδα τα αφήνει απέξω.
Θα πείτε στην κ. Κωνσταντοπούλου, για να συνεννοηθούμε λιγάκι, ότι η σύζυγός μου εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία την οποία συχνά πυκνά επισκέπτεται ο κ. Διαμαντής Καραναστάσης και θα σταματήσω εδώ. Δεν θα πω τίποτε άλλο.
Απλά να δείτε ποιες είναι οι συμπεριφορές και καλά την αποκάλεσα χθες ότι είναι ό,τι πιο μαύρο, ό,τι πιο χυδαίο υπάρχει στην ελληνική Βουλή και δεν πρόκειται μαζί της να ασχοληθώ ποτέ ξανά. Την έχω παραδώσει άλλωστε ήδη στη χλεύη του ελληνικού λαού.
Στην ιστορία, λοιπόν, ενός έθνους υπάρχουν στιγμές που η νομοθέτηση αποτελεί μια πράξη ευθύνης απέναντι στη μνήμη, στον πολιτισμό και στην πνευματική μας ταυτότητα, ένα ιστορικό βήμα, μια εθνική τομή, μια θεσμική κατοχύρωση της πίστης, της ελευθερίας και της ασφάλειας. Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια στιγμή. Το σχέδιο νόμου που συζητούμε ρυθμίζει επιμέρους διοικητικά και θεσμικά ζητήματα, αλλά πρωτίστως είναι ένα καθρέφτισμα της σταθερής προσήλωσης της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στην προστασία της ορθόδοξης παράδοσης, στην ενίσχυση της θρησκευτικής ελευθερίας, στην εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας και στην εμβάθυνση του κράτους δικαίου.
Από τη Μονή του Θεοβάδιστου Όρους Σινά μέχρι τα αμφιθέατρα των ελληνικών πανεπιστημίων η σημερινή μας ψήφος είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτό που ονομάζουμε «εθνική συνέχεια με θεσμική υπευθυνότητα». Η ίδρυση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου για την Ιερά και Βασιλική Μονή Σινά στην Ελλάδα αποτελεί ένα γεγονός πνευματικής και εθνικής σημασίας. Για πρώτη φορά το πολυαιώνιο αυτό φως της ορθοδοξίας αποκτά θεσμική υπόσταση στο ελληνικό δίκαιο.
Tην εκπροσώπησή της αναλαμβάνει πλέον οργανωμένα και με διαφάνεια ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, υπό την αυστηρή εποπτεία του Κράτους, αλλά χωρίς να αλλοιώνεται η αυτονομία και η θεολογική της ιδιοπροσωπία. Μιλάμε για ένα βήμα που λύνει οριστικά ένα εκκρεμές νομικό ζήτημα δεκαετιών, διασφαλίζει τη διατήρηση της πνευματικής παρακαταθήκης του Σινά, προσφέρει δυνατότητες πολιτιστικής προβολής, ψηφιοποίησης των κειμηλίων της εκπαιδευτικών και τουριστικών δράσεων και όλα αυτά τηρώντας πιστά τις αρχές της Σιναϊτικής Αδελφότητας. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη ότι αυτή η Κυβέρνηση ξέρει να ισορροπεί ανάμεσα στην πίστη και τον θεσμικό σεβασμό, ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη κρατική λειτουργία.
Το παρόν νομοσχέδιο κάνει κάτι ακόμα βαθύτερο. Καταργεί οριστικά και αμετάκλητα το νομοθετικό καθεστώς αδειοδότησης χώρων λατρείας που ίσχυε από τον καιρό του Μεταξά. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να κρατά σε καθεστώς ημινομιμότητας ή περιορισμένης ελευθερίας τις θρησκευτικές κοινότητες είτε πρόκειται για τους ορθόδοξους, είτε για τους μπεκτασήδες αλεβίτες της Θράκης.
Για πρώτη φορά οι αλεβίτες αποκτούν νομική προσωπικότητα, δυνατότητα διαχείρισης των Βακουφίων τους, θρησκευτική εκπροσώπηση και το σημαντικότερο θρησκευτική παιδεία για τα παιδιά τους στο σχολείο. Αυτό είναι πολιτισμός. Αυτό είναι δημοκρατία. Αυτό είναι σεβασμός στο Σύνταγμα και στη θρησκευτική πολυφωνία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- στον χώρο των πανεπιστημίων δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ελευθερία του λόγου και της έρευνας όταν φοιτητές και καθηγητές απειλούνται, όταν βιβλιοθήκες καίγονται και εργαστήρια λεηλατούνται.
Η Κυβέρνηση με τις διαρκείς πρωτοβουλίες της, αλλά και με τις σημερινές παρεμβάσεις, βάζει τα ανώτατα ιδρύματα σε τροχιά ευνομίας και αξιοπρέπειας, με ένα νέο πλαίσιο το οποίο το έχει εξηγήσει με εξαιρετικό τρόπο ο εισηγητής μας και βεβαίως θα το κάνει και η Υπουργός.
Κάποιοι αρέσκονται -και το άκουσα εδώ με πολλή ένταση- να κραυγάζουν ότι πρόκειται για αστυνόμευση της γνώσης. Αντίθετα, πρόκειται για προστασία της ίδιας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, γιατί δεν είναι ελευθερία να εμποδίζεις τον άλλον να διδάξει, ούτε είναι δημοκρατία να φοβάσαι να μιλήσεις στην αίθουσα.
Το παρόν νομοσχέδιο αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη διαχειριστική επάρκεια και τον θεσμικό πατριωτισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αντιμετωπίζουμε το παρελθόν με σεβασμό, αλλά δεν μένουμε σε αυτό. Προχωράμε μπροστά, με σύγχρονη θεσμική κατοχύρωση της Ορθοδοξίας και του πολιτιστικού της πλούτου, ενίσχυση της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των κοινοτήτων, ασφαλή και ελεύθερα πανεπιστήμια, διαφάνεια και λογοδοσία παντού από τις μητροπόλεις μέχρι τα ανώτατα ιδρύματα. Το νομοθέτημα αυτό είναι ηχηρή απάντηση του κράτους δικαίου απέναντι στην ανομία. Είναι η στοργή της ελληνικής πολιτείας για τα μνημεία της Ορθοδοξίας. Είναι το χέρι της πολιτείας που αγγίζει με σεβασμό τον πολίτη κάθε θρησκείας. Είναι -και το λέω, κυρία Υπουργέ, χωρίς υπερβολή- μια ακόμα σελίδα επιτυχίας της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται διαρκώς πάνω από τα προβλήματα των πολιτών, υλοποιεί το κυβερνητικό της πρόγραμμα με απόλυτη συνέπεια.
Την ώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολιτεύσεως, που κάνετε επιδείξεις γυμναστικής, η Νέα Δημοκρατία προχωράει καθημερινά στη λύση των προβλημάτων, όπως σήμερα, σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την Πατρών-Πύργου, ένα έργο το οποίο η περιοχή το χρειάζεται απόλυτα.
Σας ευχαριστώ πολύ.