Συνέντευξη στην εφημερίδα «tomanifesto» και τη δημοσιογράφο κυρία Ντ. Κουτροκόη

Η αυτοδυναμία είναι ο μόνος δρόμος για τη Νέα Δημοκρατία ή υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλο κόμμα εφόσον κριθεί αναγκαίο;

Η αυτοδυναμία, κυρία Κουτροκόη, είναι αναγκαία για τον τόπο, ως βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητά του. Δεν πρόκειται για μια εγωιστική διεκδίκηση ούτε απόρροια κάποιας αλαζονικής συμπεριφοράς εκ μέρους μας. Μακριά από τη Νέα Δημοκρατία αυτά. Όμως, σε καιρούς αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον και έχοντας στα ανατολικά μας την απρόβλεπτη Τουρκία, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που θα μπορούν να λειτουργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά την ώρα της κρίσης. Ούτε «ραντεβού στα τυφλά» ούτε µια κυβέρνηση από «γάµο συµφέροντος», όπως έχει πει εύστοχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δυστυχώς -όπως όλα δείχνουν- οι κρίσιμες συγκυρίες, από εδώ και στο εξής θα είναι πολλές και συχνές.  Γι’ αυτό η θέση μας είναι σαφής και την έχουμε κάνει γνωστή από την πρώτη στιγμή. Αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον του τόπου. Βεβαίως, ασφαλώς και ο λαός είναι αυτός που θα έχει τον τελικό λόγο και θα τον σεβαστούμε απόλυτα.

                                            

Πως σχολιάζετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία - «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη; Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, ούτε σε αυτό το μείζον θέμα για τη δημοκρατία μας ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, φτάνοντας στο σημείο να μην υπερψηφίσουν τη νομοθετική μας πρωτοβουλία για να αποκλειστούν οι εγκληματικές οργανώσεις από την εκλογική διαδικασία. Αυτό που κάναμε ήταν να θωρακίσουµε το νοµικό πλαίσιο και να διευκολύνουμε την Ολοµέλεια του Α’ Τµήµατος του Αρείου Πάγου προκειμένου να έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσει στην πιο ωφέλιμη για το πολίτευμά μας απόφαση. Και όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση, με μόνο γνώμονα και αυτή τη φορά το μικροκομματικό συμφέρον, επιλέγει να… κλείσει το µάτι στο περιθώριο και τα άκρα. Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν όσον αφορά τη σχέση του με τον Κασιδιάρη και το προηγούμενο ακροδεξιό μόρφωμα, τη Χρυσή Αυγή, καθώς -ανάμεσα στα άλλα- έριξαν από κοινού την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αρνούμενοι να συμφωνήσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για προεκλογικές παροχές, προεκλογικό «μποναμά» για ψηφοθηρικούς λόγους. Πώς απαντάτε;

Μα η Κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της -και όχι μόνο στο τέλος αυτής- βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και στηρίζει, πάντα εντός των δημοσιονομικών επιτρεπτών πλαισίων, πρωτίστως τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Αναζητώντας αντιπολιτευτικά επιχειρήματα και αντιδρώντας σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει συνεχώς τη στείρα άρνηση. Ψηφοθηρικός «μποναμάς»  ήταν άραγε οι 68 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τα 43 δις που διαθέσαμε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, τα 9 και πλέον δις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης; Ή η μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες, η αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας και ο δραστικός περιορισμός του μεταναστευτικού προβλήματος; Κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έπρεπε δηλαδή να συνεχίσουμε αυτή τη στήριξη της κοινωνίας τους τελευταίους μήνες, επειδή πλησιάζουν εκλογές; Να «παγώσει» το κυβερνητικό έργο μέχρι να στηθούν οι κάλπες και… βλέπουμε; Απίθανη λογική!

 

Ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου; Με ποιο κριτήριο πιστεύετε θα ψηφίσει το εκλογικό σώμα;

Κυρία Κουτροκόη, όσα καταφέραμε την τελευταία τετραετία, οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν είναι δεδομένα και τυχόν λάθος επιλογές στις κάλπες κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη χώρα πίσω, σε νέες περιπέτειες. Αυτό θεωρώ ότι είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου: Αν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της προς τα εμπρός, προς την πρόοδο και την προκοπή ή θα επιστρέψει σε επώδυνες καταστάσεις που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Αν την επόμενη τετραετία θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Και νομίζω ότι η εν λόγω σύγκριση είναι καταλυτική υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος τήρησε πιστά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει παράλληλα. Και αυτό, χωρίς να υποστηρίζουμε φυσικά ότι δεν υπήρξαν και αστοχίες, τις οποίες εντοπίζαμε στην πορεία και φροντίζαμε να διορθώνουμε.

 

Έχετε προσωπικό στοίχημα για τον τόπο σας, την Καβάλα, όπου εκλέγεστε και θα διεκδικήσετε εκ νέου την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές;

Ολοκληρώνω την πρώτη μου κοινοβουλευτική θητεία, είμαι από τα νέα πρόσωπα  που αποφάσισαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν από τέσσερα χρόνια και θεωρώ ότι η πορεία μου αυτό το διάστημα ήταν παραγωγική. Ως βουλευτής, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να επιλυθούν  διαχρονικά προβλήματα, με οδηγό μου το αναπτυξιακό μου σχέδιό «Καβάλα 2020 - 2050» που είχα παρουσιάσει στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες πριν από τις εκλογές του 2019. Είχα μια ειλικρινή σχέση μαζί τους και ελπίζω να ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες τους. Πολλά από όσα είχα δεσμευτεί έγιναν πράξη και σε άλλα τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίησή τους. Προφανώς και έχουμε ακόμα να κάνουμε αρκετά και για το λόγο αυτό τους ζητώ να με τιμήσουν και πάλι με την ψήφο τους. Το στοίχημα είναι μεγάλο και είμαι βέβαιος ότι θα το κερδίσουμε όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου. Η βούληση υπάρχει, οι γνώσεις και η εμπειρία επίσης. Με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα είμαι έτοιμος να συμβάλλω προς αυτήν την κατεύθυνση. Για την Ελλάδα και την Καβάλα του μέλλοντος.